GEMMA CASTANYER

Què, plantem un roser?

La Festa dels Rosers permet a petits i grans descobrir la tradició roserística del Parc de Torreblanca, gestionat per l’AMB

L’Alícia fa un forat a terra mentre el seu fill, de quatre anys, espera impacient per col·locar-hi el seu roser. N’ha escollit un de la varietat Gaudí, que fa flor de color taronja amb groc difuminat i unes pinzellades carmí a l’extrem del pètal: “Pau, fixa’t bé en les arrels, així tindrà espai per créixer”, li diu la seva mare. El Pau planta el roser amb compte i quan acaba marxa corrents cap al concurs de dibuix infantil, al qual s’ha inscrit en arribar. Mentrestant, l’Alícia ho aprofita per anar a buscar un entrepà: “Així faig temps per a la visita guiada de les dotze”, explica.

Com el Pau i l’Alícia, més de 200 persones van gaudir, el 9 de febrer, de la Festa i Plantada de Rosers del Parc de Torreblanca, una activitat organitzada per l’associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat, amb la col·laboració de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, amb l’objectiu de donar a conèixer la tradició roserística de l’espai: “La d’avui és una magnífica oportunitat per descobrir aquest indret emblemàtic pel que fa al coneixement i l’experimentació en el conreu de les roses”, apunta Jordi Bordanove, cap del servei de promoció i conservació de l’espai públic de l’AMB. “Gràcies a la suma d’esforços entre l’AMB i els Amics de les Roses de Sant Feliu, la jornada està sent un èxit. L’activitat ha captat ciutadans de municipis molt diversos que probablement desconeixien l’espai”.

L’ampliació del roserar

En total, els participants van plantar 400 nous rosers de quatre varietats diferents, que suposen una ampliació del roserar existent al parc: “Enguany hem escollit les varietats Gaudí, Jardinero Ortiz, Regina Pacis i Rosa Dot”, apunta Jaume Fornés, tècnic de jardineria de l’AMB. “Unes espècies la majoria molt oloroses i de colors com el blanc, el taronja, el rosa i el vermell”, afegeix.

Les noves plantades incorporen el reg automàtic i un nou disseny dels espais que millora el manteniment dels rosers, una tasca que porta a terme l’AMB en el marc de la feina de gestió integral de Torreblanca: “Com que aquest és un parc històric, normalment hi fem actuacions globals de millora que s’adeqüin a l’espai”, explica Jaume Fornés. “Aquestes tasques van des de facilitar l’accessibilitat amb noves escales, fins a l’adaptació de la mobilitat dels camins, passant per buscar plantes referents de jardins històrics i materials adequats per a l’entorn”, afegeix.

Torreblanca i la rosa

Situat a cavall entre Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat, el Parc de Torreblanca és sinònim de noblesa, jardins romàntics i, evidentment, roses i rosers. A finals del segle XIX, simultàniament a la construcció del palau i del jardí romàntic, Simó Dot, apoderat de la finca, hi va plantar els primers rosers, i va iniciar una tradició que perduraria fins a l’actualitat: “Històricament, una de les principals activitats econòmiques de la finca de Torreblanca va ser el cultiu de rosers”, explica Jaume Campos, membre de l’equip de gestió i promoció de parcs i platges de l’AMB. “I això és -afegeix- gràcies a la tasca de la família Dot, que van cultivar i conrear varietats que li van merèixer reconeixement internacional”, afegeix Jaume Garcia, responsable dels Amics de les Roses de Sant Feliu. “El nostre municipi està arrelat a la cultura de la rosa. Treballem per donar a conèixer la seva tasca i difondre’n la tradició”.

El roserar de Torreblanca s’ha convertit en eix d’activitats educatives i font d’aprenentatge: “Al març iniciarem una ludoteca ambiental i ja tenim pensat organitzar algun taller en què la rosa sigui la protagonista”, conclou Bordanove.