Criatures 03/08/2013

Parlem del tall de digestió

i
Carlos González
2 min

La Generalitat de Catalunya ha publicat unes recomanacions de seguretat per al bany (a les platges) que inclouen el sorprenent "Respecteu un mínim de dues hores per banyar-vos després de menjar" (www.gencat.cat/especial/seguretatplatges/cat/bany.htm). Parlem-ne.

No existeix cap estudi científic que indiqui que banyar-se després de menjar presenti un perill particular, ni cap motiu racional per esperar dues hores.

El tall de digestió és una creença popular sense fonament, gairebé exclusivament espanyola. Un mite. De fet, l'expressió no es pot traduir a altres llengües. Cap organisme seriós en llengua anglesa recomana deixar passar un temps entre el moment de menjar i el bany. Ni Water Safety New Zealand (www.watersafety.org.nz), ni l'australiana Royal Life Saving Society (www.royallifesaving.com.au), ni els nord-americans National Institutes of Health (newsinhealth.nih.gov/issue/May2012/Feature2), ni els Centers for Disease Control (www.cdc.gov/healthywater; www.cdc.gov/homeandrecreationalsafety), ni l'associació Safe Kids (www.usa.safekids.org/water; inclou informació en castellà), ni l'American Academy of Pediatrics (http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2010/05/24/peds.2010-1264), ni la Clínica Mayo (www.mayoclinic.com/print/childrens-health/CC00003)...

Però sí la Creu Roja Espanyola (www.cruzroja.es/prevencion/verano_03.html), que, com la Generalitat, sembla que opta per una medicina més folklòrica que científica ("Evita banyar-te mentre estiguis fent la digestió"). Tots dos obliden, en canvi, advertir que nedar al mar o a la piscina després de beure alcohol sí que és perillós. I aquí tenim un altre motiu per aprendre anglès: accedir a informació seriosa sobre la nostra salut i la dels nostres fills.

Cada any moren nens i adults a les platges i piscines, però no moren per un tall de digestió , sinó ofegats. Cal vigilar els nens contínuament (i això vol dir contínuament, sense llegir el diari ni parlar pel mòbil) quan són a l'aigua o prop de l'aigua, encara que sigui la banyera o una piscina desmuntable. Fins i tot quan saben nedar. Quan els nens són petits, cal estar amb ells dins de l'aigua, a tocar.

Un nen menor de cinc anys no es pot deixar un segon sol a la banyera (i si sona el timbre, que soni...). Els braçals inflables són joguines, no salvavides. Les piscines particulars són especialment perilloses, i haurien d'estar (en molts països ho estan per llei) completament envoltades per una tanca per impedir que els nens hi puguin entrar (o caure accidentalment) quan els pares no vigilen.

stats