L'EXPLORADOR REPRIMIT

One Direction i la beneficència

La meva setmana mediàtica va començar discutint-me a la ràdio amb un dels pedagogs oficials sobre el nou invent escolar d’aquests dies: el servei comunitari que hauran de fer tots els escolars de 3r d’ESO. Un parell de dies després havia d’opinar a les ones sobre el món dels milers de seguidors adolescents de One Direction, entusiasmadament dedicades i dedicats a compartir la vida amb la banda teenager. Quan s’acostava divendres vaig poder fugir d’haver d’explicar per què, segons una nova dada de l’informe PISA, els nostres escolars de 15 anys tenen pitjor “competència financera” que els d’altres països de l’entorn i, esclar, l’hem de millorar.

No sé si els adolescents i les adolescents que el curs vinent seran solidaris per decret són els mateixos que omplien l’Estadi Olímpic. Tampoc sé si la competència financera dels que es van gastar un mínim de 60 € per fruir del concert és seva o dels pares. El que sé és que qui governa l’educació dels adolescents té idees estranyes i conservadores sobre què necessiten. Suprimeixen l’educació per a la ciutadania i aquí no passa res. Ja no cal ni pensar ni conviure. En tindrem prou estimulant que vagin a fer 10 hores de beneficència a una entitat del barri. Semblava que hi havia qüestions que els alumnes havien d’afrontar parlant, investigant, escoltant i formant-se un criteri propi seguint criteris científics i ètics, i que s’havien de descobrir igual que el pronom feble o les equacions.

Aprenentatge servei

Ja fa més de deu anys que força escoles han posat en relació el fet d’aprendre i el de ser útil a la comunitat. Es podia reconèixer i estendre l’experiència, però no, ho havien fet uns altres governants. En lloc d’acordar, per exemple, que una de les matèries obligatòriament s’hauria d’impartir segons la metodologia de l’aprenentatge servei (aprendre descobrint com ser útil a la comunitat) inventen un afegitó del currículum que difícilment farà que les fans desbordades vulguin estudiar com el mercat ha aconseguit comprar la seva identitat. Sí que és probable que els esforços que fa dies dediquen a l’emprenedoria empresarial faci millorar la propera nota financera de PISA.

A la samarreta dels cantants hi posa “ Take me home”. Una noia declara: “Es mereixen tota la dedicació i amor perquè t’ajuden molt”. I em pregunto: valdrà per a la nota de mates estudiar com les grans marques exploten altres adolescents?