Olors Corporals

Aquests dies corregia exàmens d’accés a cicles formatius i en una de les preguntes es demanava als aspirants que fessin una redacció explicant quin transport preferien per viatjar. La majoria posaven el cotxe en primera posició. També les motos eren una bona opció si s’anava poc carregat i no tenies fills. Els trens i els autobusos aconseguien els seus adeptes, tot i que un dels punts negatius que es repetia era la possibilitat que et toqués un company de viatge pesat i que, a més, fes mala olor. La coincidència i l’obsessió en tants casos la vaig trobar tan divertida com curiosa. La mitjana d’edat de la gent que fa cicles és d’uns vint anys.

A partir dels divuit ja has deixat enrere moltes hormones i bàsicament et tornes presumit, et dutxes compulsivament tres cops al dia i et banyes en colònia. Ara bé, quan encares un examen com el d’accés a grau superior vas per feina, a suar la samarreta, i la veritat és que la temperatura i l’aglomeració de la sala hi van ajudar. No deixa de ser interessant que considerin tan important la higiene, sobretot la dels altres. Ningú va escriure que no volgués viatjar en autobús per por d’empudegar ell la resta de passatgers.

Suar la samarreta

Estic acostumat al dia a dia de l’ESO, on les samarretes se suen senceres i no sempre es canvien. Conec la lluita que tenen els professors d’educació física perquè els alumnes passin per les dutxes i tornin a les aules nets i polits. Això que sembla tan evident, culturalment no totes les famílies ho consideren una prioritat. En els mesos de calor, entrar a una aula després del pati et pot noquejar. Un dia d’aquests potser estaria bé fer-los fer la mateixa redacció que als de cicles, a veure si també consideren que el pitjor que els pot passar és que el company de pupitre sigui pesat i faci mala olor.

He estat tutor d’alumnes amb seriosos problemes d’higiene que fins i tot han estat repudiats per la resta del grup. Normalment quan coneixia els pares em quedava clar que el problema venia de casa, i per això era tan difícil de solucionar. Tinc alumnes a qui la roba sempre els fa olor de tabac, o que simplement els han tallat l’aigua. Alguns no tenen més remei que vestir roba vella, però entre tots intentem que comencin el dia prou nets. I, pel que fa als pesats, jo també intento evitar-los.