Criatures 20/07/2013

Nadons a la platja?

i
Carlos González
2 min

Per portar una criatura a la platja cal prendre una sèrie de mesures de seguretat imprescindibles. Repassem-ne algunes.

En primer lloc, vigilància constant. Constant. Durant anys. Res d'estirar-se al sol i tancar els ulls; cal estar mirant el nen tota l'estona. I si es tracta d'un nadó i es queda sota el para-sol, un dels pares s'ha de quedar sempre amb ell. Oblideu-vos, pares novells, de les capbussades romàntiques en parella, si no és que porteu els avis perquè vigilin el nadó (què dèiem de les capbussades romàntiques?). En segon lloc, compte amb l'aigua. Recordeu que els flotadors, braçals i matalassos són joguines, no salvavides. Recordeu que els nens que saben nedar poden, precisament per aquest fet, posar-se en perill. I recordeu que la bandera groga no la posen perquè sí. En tercer lloc, compte amb el sol. Les cremades durant la infància poden causar, dècades més tard, un melanoma. Eviteu les hores de màxima insolació. Samarreta, gorra amb visera (millor si protegeix el front i també el clatell, tipus pescador o legionari), ulleres de sol (sí, hi ha ulleres de sol per a nens i per a bebès, i que no siguin de joguina: han de tenir un nivell de protecció 3 i filtre ultraviolat).

Fixem-nos ara en la roba. Algun dia l'etiquetat de la roba portarà també el nivell de protecció solar; mentrestant, ¿com és l'ombra que fa la samarreta del seu fill si la posa al sol? ¿Fa una ombra negra, com un llibre o un cartró, o només una ombra grisosa? El mar i la sorra reflecteixen la llum solar, i el nen que és a l'ombra encara necessita protecció. Hi ha molta llum, a l'ombra; encara t'hi veus. Part dels raigs ultraviolats travessen els núvols i cal protegir-se encara que estigui ennuvolat. Si és necessari, es pot fer servir crema protectora solar (factor trenta o més) des del naixement (només petites zones que no es poden cobrir, com la cara o les mans). Però abans dels sis mesos és millor no haver de recórrer a la crema. Recordeu, el filtre solar és només l'última barrera: abans d'això tenim la roba, l'ombra i el sentit comú. Convé posar la crema uns 20 minuts abans de sortir de casa, i tornar a posar-ne cada dues hores o menys.

I, en el cas dels nadons, recordeu que la sorra s'enganxa al xumet i fins i tot al mugró, entra dins els bolquers i fa una pasteta amb les cremes. Una mica de vent, i el nadó estarà plorant perquè té sorra als ulls. I, a més, no hi ha res interessant que un bebè pugui fer a la platja (excepte estar a coll, però això ja ho fa a casa). En conclusió, penso que portar a la platja un nen que encara no ha arribat a l'edat de fer castells de sorra és una llauna. T'ha d'agradar molt la platja per fer l'esforç de portar-hi un bebè.

stats