PALOMA ARENÓS

Me'n vaig de festival

Els espectacles d'El Més Petit de Tots, per a infants de 0 a 5 anys, es podran veure en set teatres catalans i un del País Valencià

Cada vegada hi ha més sensibilitat per organitzar festivals teatrals, musicals o artístics pensats per als infants. Els Petits Camaleons de Sant Cugat del Vallès, l'Acustiqueta de Figueres i els pioners Minimúsica del Primavera Sound i SonarKids, i El Meu Primer Festival de cinema, en són alguns exemples. Habitualment, però, la franja més petita, la dels nadons de 0 a 5 anys, queda diluïda dins del paraigua del públic familiar. El festival internacional d'arts escèniques El Més petit de Tots (www.elmespetitde tots.cat), que se celebra des d'avui fins al 24 de novembre, va néixer el 2005 a Sabadell per trencar aquesta dinàmica.

En la 9a edició, la cita ha crescut i s'ha escampat per tot el territori.

A La Sala Miguel Hernández de Sabadell, promotora de la iniciativa, s'hi han afegit altres espais com el Teatre de l'Aurora d'Igualada, el Mercat de les Flors de Barcelona i, per primer cop, el Teatre Auditori de Sant Cugat i el Teatre Clavé de Tordera. Amb aforaments reduïts, un ritual, una durada i una concepció de l'espai diferents, en la programació -amb tres produccions internacionals- s'hi barregen tots els llenguatges: música, teatre, dansa, audiovisual i joc.

Veient que en altres països europeus hi ha programació estable per a les criatures de 0 a 5 anys, des d'un inici tant Eulàlia Ribera, directora artística, com Jordi Colominas, director executiu, han tingut clar que calia cuidar aquest públic. "Oferim espectacles que tenen en compte que aquestes edats necessiten una durada més breu, molta proximitat i unes músiques i una il·luminació més suau. És molt satisfactori veure els bons resultats, perquè tan pares com nens queden embadalits", asseguren. Ribera diu convençuda que el teatre "ha de ser una vivència especial i per això és molt important que el que es presenta sigui el millor". "Tots els espectacles que portem els hem vist prèviament in situ per conèixer les reaccions dels infants, veure'ls la cara, com connecten... En aquestes edats, les criatures no veuen l'espectacle, sinó que el viuen", diuen.

Sílvia Frias li dóna la raó: "Tinc una filla de 2 anys i un nen de 7 -explica- i sempre ens ha agradat molt el teatre. Però quan hem anat a veure alguna obra pensada per al públic familiar he hagut de sortir de la sala amb la petita perquè no aguantava. L'any passat vam descobrir El Més Petit de Tots i n'estic encantada".

Cap a l'excel·lència

Jordi Colominas reconeix que fins fa relativament poc "imperava el tot s'hi val". "Hi havia un cert desordre i molts tòpics en els espectacles pensats per a nens. Nosaltres som molt exigents a l'hora de triar i busquem l'excel·lència. Oferim el millor que es produeix a Europa, al nostre país i a la resta d'Espanya. És una programació valenta i gens previsible", assegura. Benvinguts a El Més Petit de Tots!