Criatures 08/06/2013

L'antiheroi

Mirada nova al món

2 min

'El curiós incident del gos a mitjanit'. Mark Haddon (La Magrana)

Un dels herois atípics d'avui en dia és el protagonista d'El curiós incident del gos a mitjanit (La Magrana), escrit pel britànic Mark Haddon. El llibre es va publicar el 2003 i es va traduir al català el 2004, i des de llavors ha tingut disset edicions i "s'ha convertit en un longseller , un llibre que se segueix venent regularment al cap dels anys", detalla l'editor de RBA La Magrana Jordi Rourera. La novel·la explica com el protagonista, un noi autista anomenat Christopher Boone, de 15 anys, troba el gos de la veïna mort i decideix investigar-ne les causes. Haurà de superar la seva animadversió a parlar amb els adults i desconeguts per aconseguir els seus objectius, i a poc a poc veurà com el món dels adults dista molt del que hauria de ser ideal. El protagonista té un gran interès per les matemàtiques i el llibre conté moltes reflexions sobre aquest tema. Els capítols, per exemple, estan ordenats en números primers. Aquest interès també permet que el jove Boone sigui molt més científic i segueixi les cerques de Sherlock Holmes, que mantenia una obsessió per l'anàlisi objectiva dels fets.

El protagonista és incapaç de reconèixer les expressions facials i d'entendre metàfores i acudits. Segons Rourera el que l'ha fet especial és que és un "d'aquests personatges que ajuden a veure el món amb ulls nous". "La seva dificultat per relacionar-se amb el món o entendre'l dóna vida i relleu al que per als lectors ja és massa conegut. Com la visió infantil d'un camp de concentració a El noi del pijama de ratlles ".

"És un gran exemple de crossover . Aquí es va publicar en una col·lecció d'adults, però hi ha accedit tothom, adults i adolescents", detalla l'editor.

stats