“La sostenibilitat és una condició necessària de supervivència que estem ignorant”

Entrevista a Jordi Miralles, biòleg i president de la Fundació Terra

Quins són els consells bàsics per educar la canalla en actituds sostenibles?

La sostenibilitat és la condició necessària de supervivència que estem ignorant de manera imprudent com a espècie. Cap animal o planta genera productes capaços d’atemptar contra la seva integritat pròpia. L’ésser humà, amb l’ús esbojarrat de la tecnologia, s’ha encegat. Ara emmetzinem les nostres llars amb tota mena de productes tòxics. Per cert, autoritzats i legals. Deixem d’adoctrinar ecològicament i fem-los viure el que és la sostenibilitat. Explora la natura amb el teu fill i que aprengui a fer servir tots els sentits. Podrà comprendre què és la veritable sostenibilitat.

Recomani’ns petits actes d’estalvi energètic que podem fer en família.

L’aprenentatge veritable de la canalla es basa en la comparació. Malauradament, l’educació ambiental dóna molts consells i poques pràctiques. Moltes famílies es queixen que no hi ha manera de treure els fills de la dutxa d’aigua calenta. Cal trobar la comparació amb la qual puguin comprendre que la renúncia pròpia provoca un guany a un altre. Una família tenia un preadolescent que feia malbé la roba de mala manera. El dia que va veure el documental China blue, en què una nena xinesa treballava més de vint hores per fer els pantalons texans que ell espatllava en uns mesos, l’actitud va canviar.

Per què és important consumir productes frescos de km 0 i de temporada?

Algun dia haurem d’acceptar el consell d’Hipòcrates que deia: “L’aliment és la millor medicina”. Els productes frescos i de temporada permeten que els aliments siguin vitals i, per tant, nutritius de veritat.

Hi ha veus que defensen que el contacte amb la natura és fonamental per al creixement emocional dels infants.

Dedicar temps a sorprendre la mainada amb els misteris de la naturalesa és el salconduit per no quedar abduïts pel materialisme letal. La precursora de l’ecologisme, la biòloga Rachel Carson, va dir: “Aquells que contemplen la bellesa de la terra troben reserves de força que duraran fins que la vida s’acabi”. Totes les persones que en la infància han pogut meravellar-se observant la natura, d’adults no poden tenir comportaments lesius. És una qüestió d’integritat perquè sentint-nos part de la natura fomentem la humilitat que l’arrogància tecnològica ens ha manllevat.