ESTHER ESCOLÁN

Escapades a la neu en família

L’esquí és l’esport rei de l’hivern, sí, però la muntanya i la neu ofereixen múltiples opcions a l’hora de gaudir-les en família, esquiem o no. Ho podreu fer amb activitats com el múixing, els parcs lúdics, les raquetes de neu o els descensos en trineu Oferta àmplia per satisfer les demandes del públic familiar

Escapades a la neu en família / FOTO: GRANDVALIRA / VALLNORD Zoom

Els pares i mares amants de la neu i aficionats a l’esquí solen encomanar la seva passió als seus fills, que, de ben segur, hauran descobert el tacte i la gelor de la neu fins i tot abans de començar a caminar. Són moltes les famílies que es reserven uns dies a l’hivern per gaudir tots plegats de les possibilitats que ofereix la muntanya a l’hivern i, quan arriba un pont, les vacances de Nadal o la setmana blanca que algunes escoles encara conserven, grans i petits carreguen els cotxes d’esquís, botes, pals, vestits de muntanya i sacs d’il·lusió i emoció. I és que la neu, hem de reconèixer-ho, ens engresca a molts d’una manera brutal, sobretot a aquells que no estan gaire acostumats que nevi al municipi on resideixen.

Petits debutants

Des d’hotels amb habitacions familiars fins a una gastronomia que inclou algun menú infantil, passant per sales de jocs o de cinema on projecten pel·lícules d’animació, o per tallers capitanejats per monitors que fan les delícies dels infants mentre pares i mares descansen una estona. Moltes estacions d’esquí també fan cursets d’iniciació perquè els més petits es familiaritzin amb l’esquí i vagin perfeccionant, a poc a poc, la seva tècnica. És el cas del Pocoyó, que esdevé el mestre de cerimònies al Jardí de Neu de Vallnord i ensenya els nens a esquiar o practicar l’ snowboard.

Els nens, per tant, són l’epicentre d’aquestes destinacions que, cada cop més, aposten pel públic familiar i es declaren 100% familyfriendly. Ho corrobora Martí Rafel, director de Vallnord: “Un dels principals públics de l’estació és el familiar, i és per això que desenvolupem productes, activitats i instal·lacions pensades per a ells i que l’estació ofereix preus especials als forfets familiars de temporada”.

A Vall de Núria els més petits disposen d’un parc de neu “format per un circuit amb figures que hauran de recórrer sobre els esquís i que els permetrà aprendre a esquiar de manera divertida, mentre la resta de familiars gaudeixen de l’estació”, expliquen Ruth Bober i Laura Costa, comercial i relacions públiques, respectivament, de Vall de Núria, que posa a l’abast de les famílies paquets com el bitllet familiar Diverneu, l’Esquí Família i el Bateig de Neu. L’estació disposa d’una zona de debutants perquè qui vulgui pugui iniciar-se en la pràctica de l’esquí, infants inclosos.

Més enllà de l’esquí

Les estacions i les destinacions de muntanya, tot i això, no només paren atenció a les famílies esquiadores. A Vallnord, l’estació posa a l’abast del públic familiar activitats com l’ skibike, el múixing, les motos infantils, el jump i les raquetes de neu. “Hi ha famílies que no són esquiadores, però això no vol dir que no puguin gaudir de la neu. Per això s’ha desenvolupat tota aquesta oferta complementària i, cada vegada més, es busquen altres opcions que ens permeten redescobrir la muntanya i les possibilitats que ofereix”, afegeix Martí Rafel. Propostes pensades per a un públic molt heterogeni “perquè no totes les famílies busquen el mateix”.

A l’estació hi ha qui només vol tirar-se en trineu, d’altres fer els primers passos en l’esquí amb unes hores de monitors i d’altres que vénen cada cap de setmana i tenen els seus fills apuntats a l’esquí club. “Les necessitats de les famílies són diferents i el nostre objectiu és estar a l’altura de totes”, apunta Rafel.

Per la seva banda, l’activitat estrella de Vall de Núria per als nens és el Parc Lúdic, un espai on la diversió està assegurada i que està format per una zona amb tres pistes de trineus, tubbys, rocòdrom, jocs d’altura i dues cintes transportadores per accedir a les activitats. El parc infantil Cau de la Marmota, per a nens d’entre quatre i deu anys, és també una de les zones preferides dels més petits. Tal com expliquen Bober i Costa, “es tracta d’un espai on els nens poden fer activitats amb una educadora, coneixent l’entorn de la vall a través de jocs d’exterior i tallers de reciclatge i jardineria”. Al marge d’aquests dos equipaments infantils, els més petits poden realitzar circuits amb raquetes a l’entorn del santuari, sortides amb retrac o amb raquetes en nits de lluna plena juntament amb les seves famílies, perquè, com subratllen Bober i Costa, “el públic objectiu de Vall de Núria són les famílies”.

Comoditat i serveis

Una família busca sobretot comoditat i passar una bona jornada a la neu. “És important disposar dels serveis que es requereixen en un espai reduït i això ho troben a Vallnord”, apunta el director de l’estació. Allà, les famílies tenen al seu abast les botigues de lloguer, l’escola, la guarderia o els serveis de restauració a la mateixa zona, fet que permet més facilitat a l’hora de moure’s per les pistes. “Cada membre de la família troba el que busca i, mentre els pares esquien durant una estona, els fills poden ser a la guarderia o al jardí de neu”, explica Rafel, el qual apunta que “l’objectiu és posar-ho fàcil”. No en va, les vacances i sortides familiars suposen un gran esforç i han de valer la pena. “Hem de fer realitat les seves vacances somiades”, conclou Rafel.

Tot i que cap es declara una destinació babyfriendly, tant Vallnord com Vall de Núria també es deuen a les famílies amb nadons i fills menors de quatre anys -edat recomanada per iniciar-se en la pràctica de l’esquí-, d’aquí que posin al seu abast un servei de guarderia i involucrin els més petits en algunes de les activitats que organitzen.