XAVIER TEDÓ

D'espectadors a protagonistes

El Més Petit de Tots tanca una edició de consolidació

Ana de Palau és una "veterana" del festival El Més Petit de Tots. Aquest és el tercer any que hi ha anat. Però aquest any ha canviat la seva condició: "Els dos primers anys hi vaig anar com a tieta i ara com a mare". No s'ho va pensar dues vegades a l'hora de portar-hi la seva filla. "Són espectacles de molta qualitat adaptats a la canalla". Que els infants puguin endinsar-se en gèneres i disciplines que viuen habitualment d'esquena a aquest públic és una altra de les virtuts que destaca d'aquest esdeveniment cultural, que ja ha arribat a la novena edició. Palau considera que l'escenografia dels espectacles juga un paper clau en el seu desenvolupament: "A diferència d'altres activitats culturals, aquí els infants són o al mateix escenari o ben a prop. A l'espectacle Again teníem els dos ballarins a tocar i quan van acabar van poder trepitjar la catifa on ballaven i tocar els seus utensilis, va ser una estona de joc que els infants van agrair". Si una cosa té clara l'Ana és que l'any vinent hi tornarà. També repetirà l'Ariadna Eeltink: "Val la pena anar-hi perquè d'aquesta mena d'activitats no se'n pot gaudir en les programacions habituals". La sabadellenca, que té dues criatures, d'un any i mig i de gairebé quatre, afirma: "Ens agrada que facin coses originals per a aquestes edats".

Prenen l'escenari

El concert per a nadons que ha ofert el festival és un altre dels espectacles de què l'Ariadna ha pogut gaudir amb els seus dos fills. "No era la típica actuació musical, els nanos es movien per l'escenari i després podien tocar els instruments". Un dels músics de la companyia El Canal, Joan Manel Chouchiño, assenyala un fet que explica l'èxit de la iniciativa: "Vaig veure cares que em sonaven, tornàvem a tocar per a gent que ja havia vingut l'any passat i que en volien tornar a gaudir". Una de les grans novetats d'aquesta edició és que la companyia ha fet per primer cop concerts escolars, sense pares: "Ha sigut una experiència fantàstica, amb nens de P-2 i P-3 que venien amb l'escola i amb poques mestres. Els infants entraven en l'espectacle i ho feien de manera més íntima i espontània perquè no eren els pares els que els empenyien a sortir". Després de l'experiència, el músic avala l'aposta.

Despertar els sentits

El pedagog Jordi Garcia destaca que "despertar tots els sentits d'una manera lúdica a un infant afavoreix el seu desenvolupament perquè són vivències que fan aflorar totes les seves emocions". Unes experiències que, segons Garcia, "fomenten la seva curiositat, la descoberta de l'entorn i constitueixen un bagatge cultural que perdura en el subconscient".

Les xifres d'assistència denoten que hi havia un buit en l'oferta. Jordi Colominas, director del festival, explica: "Hem exhaurit totes les entrades als 8 teatres on s'ha fet el festival". L'alt grau de satisfacció dels pares és conseqüència, a parer seu, del rigor dels programadors.