Criatures 28/04/2012

Consell per a la tria. És bo que ells també opinin

T. Gilbert
2 min
Consell per a la tria És bo que ells també opinin

Un dels moments claus és el de l'elecció de l'activitat que faran els infants a l'estiu. Els pares han de valorar moltes coses, però també és important que s'escoltin els fills perquè els mostrin les seves preferències. Això ja garantirà part de l'èxit, més que no forçar-los a fer una activitat que no els motiva.

En aquest sentit, recopilem alguns consells que ens ofereixen els psicòlegs Hermínia Gomà (www.coachingparadirectivos.com), Neus Calleja, Xavier Oñate (www.xavieronate.com), així com la pedagoga Anna Novella i la formadora d'educadors en intel·ligència i educació emocional Esther Garcia.

Escoltar-los

Escoltar les preferències dels fills. En primer lloc, les famílies han de saber si la criatura se sentirà a gust o no en un esplai i en unes colònies. A partir d'aquí, cal fer-los explicar quin tipus d'activitats els ve de gust fer a l'estiu. Els infants han d'estar d'acord amb el que faran a l'esplai.

Complementar

És bo complementar les àrees que durant l'any escolar no es treballen tant. El contacte amb la natura, el món científic, l'esport o la música poden ser algunes de les prioritats a l'hora de triar unes colònies d'estiu, perquè durant el temps escolar potser no hi ha hagut tant de temps per dedicar-s'hi o per conèixer-ho.

Potenciar

Si la criatura destaca en alguna àrea, està bé buscar-li unes colònies en què aquest talent natural es pugui promocionar. La idea bàsica és donar més hores a aquell talent natural que les criatures tenen, perquè així se'n pot buscar l'excel·lència. Per contra, buscar unes colònies que atenguin les àrees en què el nen és incompetent podrà fer que acabin més aviat sent considerades com un càstig i no com un temps de diversió a l'estiu, un cop conclosa la feina de superar el curs escolar. És més, donar hores a una àrea en què la criatura és dolenta només servirà perquè sigui mediocre en aquella disciplina, mentre que en l'altra que destaca podria arribar a ser excel·lent. Estimular el talent també serveix per apujar l'autoestima, bàsica en totes les edats.

Nous valors

Cal apostar per les colònies que treballin activitats amb valors, com ara el respecte per l'altre, pels animals, per la natura. L'ideal és trobar una oferta que compagini activitats amb valors amb jocs i diversió. Les criatures s'ho han de passar bé i han de sentir, al mateix temps, que aprenen alguna cosa. De fet, està estudiat científicament que l'aprenentatge que més perdura és el que va lligat amb una emoció.

stats