M. JESÚS COMELLAS

Conflicte o reequilibri

La vida, tal com sempre diem, és dinamisme. Què passarà aquesta tarda? I demà? Quan sortim de la feina o del casal no sempre ho fem com havíem previst. Cada dia és diferent i per això és tan interessant viure. O potser amb una mica més d’avorriment també passaríem, no?

Fem plans i és interessant veure què ha sigut possible fer i què no. De la improvisació en surten coses positives, ja que cadascú aporta les seves petites idees, el seu bon humor, les seves frustracions i, com si fos una olla, ho posem tot junt i ben barrejat. I a vegades sembla que la pressió augmenta a gran velocitat i el risc que exploti és força habitual. Ara bé, si ho fiquéssim dins un sac, com que és de roba, potser alguns dels elements més passionals, com els mals humors, es filtrarien per les escletxes del teixit i s’anirien esvaint. ¿No deu ser millor mirar-s’ho així? Potser seria bo aturar-nos un moment per poder entendre com s’ha desencadenat tot plegat.

La primera cosa interessant és que potser és millor no partir d’idees que s’han anat fent famoses entre tants eslògans com avui en dia ens arriben d’arreu. Eslògans que pretenen ser receptes de vida i que volen fer-nos mirar d’una determinada manera allò que passa, com si no fóssim capaços d’interpretar-ho. Penso en frases com “Viure és un conflicte” o “Som analfabets emocionals”. Potser és millor tenir una mirada més neta, sense idees preconcebudes, que ens permeti interpretar com vulguem la nostra vida. No es tracta de negar que hi ha conflictes, però tampoc no tot el que passa ho hem d’interpretar en clau de problema, de manca de previsió o de descontrol. Podem veure la riquesa de la vida que ens allunya de les rutines, de l’avorriment, i que improvisar ens permet tenir iniciatives.

Potser és un joc de paraules però amb el vocabulari anem comunicant i construïm conjuntament la nostra visió del món. Cal revisar que no desapareguin frases tan familiars com “És la vida, no passa res!” o “Un altre dia serà”. Hem d’aconseguir no afegir-hi expressions que només transmeten a la canalla la idea que tot és molt complicat, que les persones adultes estem molt atabalades i que no sabem com viure el dia a dia amb una dosi suficient d’optimisme per engrescar-los. Serà millor dir que la vida és molt variada i sabem readaptar-nos a les situacions.