GEMMA CASTANYER

Un Besòs més ecològic

La plantació de salat blanc al tram final del riu Besòs, per iniciativa de l’AMB, millora l’hàbitat de les aus que poblen la zona

Un Besòs 
 Més ecològic / FOTOS: G.C. Zoom

A les deu del matí ja hi eren tots. Grans i petits arribaven ben abrigats, amb bufandes, barrets, guants i unes bones botes, disposats a participar d’una acció mediambiental de millora de l’entorn natural del tram final del riu Besòs, a Sant Adrià del Besòs. L’activitat va tenir lloc dissabte 7 de febrer en el marc del 8è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans organitzat per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. “Fa goig observar com una zona tan degradada en altres èpoques recupera les condicions ecològiques gràcies, en part, a l’interès de molts ciutadans que dediquen el seu temps lliure a participar en activitats com la d’avui”, afirma Núria Machuca, responsable de projectes de dinamització d’espai públic de l’AMB.

Ni el fred ni el vent inicial van espantar la gairebé quarantena de persones, la majoria famílies amb criatures, que escoltaven atentament les explicacions del guia i ornitòleg Xavi Larruy: “L’acció d’avui consisteix a fer una plantació de salat blanc, un arbust resistent propi dels ambients salins, per tal que els ocells se sentin protegits de la presència humana”, explica.

“Aquesta vegetació també proporciona refugi als ocells migratoris en la seva ruta cap al sud de la Península i nord d’Àfrica. En una zona densament urbanitzada hi troben un petit oasi per agafar forces i continuar”, afegeix.

Espècies com el corb marí gros, el bernat pescaire, el martinet i el becadell són habituals a l’hivern, tot i que és durant les migracions de primavera i tardor quan el riu acull més presència d’ocells i ànecs: “Aquest conjunt d’illetes enmig de l’àrea urbana és especialment important per als ocells migradors, que s’hi senten atrets. Tot i ser un espai petit és important conservar-lo en les millors condicions possibles”, explica l’ornitòleg Xavi Larruy.

Entorn emblemàtic

La desembocadura del riu Besòs, juntament amb el parc i la platja del Litoral, gestionats per l’AMB, conformen un espai natural, fluvial i marí de visita obligada a Sant Adrià. Des de fa un parell d’anys l’ens metropolità, en coordinació amb l’ajuntament del municipi, realitza actuacions que contribueixen a la millora ecològica de l’entorn, com ara l’acordonament de la barra de sorra de la desembocadura del riu o la plantació de borró amb l’objectiu de facilitar la nidificació del corriol petit i el creixement de plantes pròpies de platges naturals.

També destaca la plantació de tamarius a la llera del riu, una planta arbustiva que contribueix a diversificar la flora i a generar nous hàbitats per a les aus. “Aquestes tipus d’activitats són especialment importants perquè revaloritzen espais metropolitans emblemàtics i alhora converteixen els participants en agents actius per a la seva millora”, afirma Núria Machuca.

Des de l’Ajuntament de Sant Adrià, Assela Coll, cap de salut pública i medi ambient, també en fa una valoració molt positiva: “Les actuacions de millora ecològica ens permeten donar a conèixer el valor natural d’un espai generalment poc conegut per la població. Gràcies a la participació activa de la ciutadania aquest indret millora dia a dia”, explica Assela Coll.

Jugatecambiental

Per potenciar la descoberta ecològica de l’entorn, el diumenge 1 de març s’inaugurarà al parc del Litoral una nova jugatecambiental, gestionada per Fundesplai i coordinada per l’AMB i l’Ajuntament de Sant Adrià: “És un projecte il·lusionant que ens permetrà revaloritzar aquest espai format per platja, riu i parc”, apunta Assela Coll. La jugatecambiental s’ubicarà davant la platja del Litoral i oferirà múltiples activitats d’experimentació i joc per a adults.