Criatures 26/04/2014

Com utilitzar una deixalleria

El programa d’educació per a la sostenibilitat de l’AMB ofereix visites guiades a dotze deixalleries metropolitanes

Gemma Castanyer
3 min

“Les primeres deixalleries es van concebre fa quinze anys com a equipaments relativament grans i allunyats dels nuclis urbans”, explica Albert Torras, cap de prevenció de residus de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). “En aquest temps el concepte ha evolucionat cap a instal·lacions pròximes, a l’abast de qualsevol ciutadà”, afegeix.

I és que ja sigui per portar-hi una pila, un pot de pintura, oli de cuinar, un pneumàtic o un matalàs, participar activament en la gestió dels residus municipals és senzill: “L’AMB coordina la gestió de la Xarxa Metropolitana de Deixalleries, que integra les deixalleries mòbils i 65 instal·lacions fixes repartides arreu del territori. Podem portar-hi els residus que no podem abocar als diferents contenidors i s’hi pot arribar tant amb vehicle privat com fent un petit passeig, en funció de si les tenim més o menys a prop”, afegeix.

Instal·lacions

L’any passat les deixalleries metropolitanes van rebre 830.000 entrades, i es van classificar i separar 81.000 tones de residus municipals: “Amb aquest gest, l’usuari de la deixalleria (o punt verd, a la ciutat de Barcelona) no només participa activament en la recollida selectiva de residus sinó que contribueix directament a la millora del medi ambient”, apunta Albert Torras.

Anar a una deixalleria és fàcil. Són espais molt ben ordenats i estructurats on és el mateix ciutadà qui classifica els residus que ha portat i els diposita als contenidors corresponents: “Hi ha gent que s’imagina que són instal·lacions on s’acumulen les deixalles sense cap ordre ni control -apunta Anna Giraldés, educadora ambiental-. Però, per a sorpresa de molts, es tracta d’equipaments públics que s’han adaptat a les necessitats del segle XXI. Últimament s’ha incorporat un contenidor de càpsules monodosi de cafè!”, diu.

Espai educatiu

Aquest dijous al matí l’Anna acompanya els alumnes de tercer de primària de l’escola Jesuïtes Sant Ignasi de Sarrià (Barcelona) a la deixalleria d’Esplugues - Sant Joan Despí de l’AMB. La visita forma part del programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat Compartim un futur, de l’AMB, i genera gran expectació entre els més petits: “¿I aquí hi puc portar una tele? ¿I la tinta de l’ordinador també? ¿I la roba que ja no utilitzo?”, pregunten.

Segons Elena Lacort, tècnica de sostenibilitat i educació de l’AMB, les visites a la deixalleria desperten “moltíssima curiositat perquè són instal·lacions que tenen un caràcter molt il·lustratiu i participatiu”. Aquests equipaments, diu Lacort, són la tercera instal·lació més visitada de les que ofereix el programa. Actualment se’n poden visitar 12 i la d’Esplugues és la segona més concorreguda.

Després d’una breu explicació, l’Anna acompanya el grup dins la deixalleria i s’atura davant de cada contenidor: “Els explico quins residus es poden portar i quins no i què se’n fa després. Marxen contents, encuriosits i amb ganes de venir amb les seves famílies”.

Aprofitar i reutilitzar

Que del pa sec se’n pugui fer menjar per a les gallines o que l’oli domèstic esdevingui biodièsel són exemples de l’aprofitament que tenen alguns dels residus que arriben a una deixalleria. Segons Torras, el procés passa per la majoria d’objectes: “De la deixalleria s’aprofita gairebé tot!”

A més, amb l’objectiu de fomentar la reparació i la reutilització dels objectes l’entitat metropolitana està estudiant, de cara al curs vinent, la potencialitat d’aquests espais com a punts d’intercanvi i reutilització.

stats