23/03/2022

Trastos

2 min

Faig una reunió per Zoom amb guionistes i un d’ells, el Pau Miró, té de fons una banyera de nen petit al lloc on un altre dia tenia un cotxet i un altre dia una petita gandula. La seva finestreta de Zoom em resulta fascinant. Una autèntica porta al passat que em fa venir ganes d'enumerar tots aquells trastos que temps enllà van ser molt útils o no i que, útils o no, en aquell moment semblaven totalment imprescindibles per a la vida dels tres menors d’edat a càrrec (MEC) i la meva. 

De cotxets en vam tenir uns quants. El primer era una mena de tràiler per transportar una petita MEC, que va durar menys que la calma a la meva vida a partir de ser progenitora. Després aquell de cistelleta petita i que es desenganxava per fer-lo servir de cadireta de cotxe... i que també durava a penes uns mesos perquè els MEC insistien en créixer a la velocitat d’herba invasiva. I aquell ja de cadireta que no va resistir més que una criança i mitja per l’ús intensiu i salvatge com a mètode de transport de MEC i de tota mena de bosses i objectes. I aquell tercer tan de luxe i tan lleuger amb nom de cotxe de F1 que al cap de dues setmanes va patir el pes d’un avi a sobre i va quedar guerxo. Per arreglar-lo, vam haver de posar una fusteta que separés les potes davanteres i aquell suposat luxe de cotxe de carreres se’n va anar a prendre vent. 

Després els bressols: aquell primer que ens van deixar la Núria i el Ramon i que tants altres nadons de Catalunya han pogut gaudir (¿quan farem una fotografia amb el bressol dels Vallés Egido?), i el de baranes transformable en un petit llit fins que el llit gran, igual que la realitat, s’imposava. I el canviador, les banyeretes, les gandules, les cadiretes i totes les mandanguetes acabades en -etes, especialment les joguinetes i les aneu a fer punyetes que no vull més trastos, coi i recoi, mecaguntot! I que, encara que no ho volgués, hi eren. Com els llits de viatge, les bosses de viatge, els ginys que impedien desgràcies, vull dir, els ginys de seguretat com les baranes, baldons i estris similars. Per no parlar dels espianens, vull dir els walkie-talkies per fer el vermut tranquils mentre el MEC dormia. Trastos, trastos i més trastos. Com si criar els MEC anés unit a acumular objectes. Però el millor de tot és desfer-se’n. Què punyetes!

stats