21/11/2020

Llengua i escola

2 min

Ara que el tema de la llengua vehicular a l’escola torna a estar d’actualitat, convindria recordar les polítiques educatives de l’Imperi Austrohongarès, que a cavall dels segles XIX i XX va ser capdavanter en la protecció de les llengües minoritàries i el respecte del dret dels seus ciutadans a decidir sobre l’ús de la llengua pròpia.

L’Imperi, que s’estenia per part de 13 països europeus actuals, reconeixia oficialment catorze llengües: croat, txec, alemany, hongarès, italià, lituà, polonès, romanès, rutè, serbi, eslovac, eslovè, ucraïnès i turc. Àustria i Hongria tenien una moneda i una política exterior comunes, però governs, lleis i passaports diferents. Francesc Josep era al mateix temps emperador d’Àustria i rei d’Hongria.

A l’Imperi d’Àustria (que incloïa l’actual República Txeca i part de Polònia, Ucraïna, Croàcia i Itàlia), la Llei Bàsica de l’Estat del 1867 establia que “totes les races de l’imperi tenen drets iguals, i cada raça té un dret inviolable a la preservació i ús de la seva nacionalitat i llengua pròpies. La igualtat de totes les llengües habituals és reconeguda per l’estat a l’escola, l’administració i la vida pública. En aquells territoris on habiten diverses races, les institucions públiques i educatives seran organitzades de manera que, sense aplicar compulsió per aprendre una segona llengua del país, cadascuna de les races rebi els mitjans necessaris d’educació en la seva pròpia llengua”. És a dir, allà on quaranta alumnes d’una determinada llengua visquessin en un radi de 5 quilòmetres, s’havia d’establir una escola en el seu idioma, cosa que va beneficiar sobretot els immigrants eslaus dins les ciutats industrials de parla alemanya.

Al regne d’Hongria (que incloïa part d’Eslovàquia, Croàcia, Sèrbia i Romania) els grups lingüístics tenien dret a establir les seves pròpies escoles i a triar la llengua vehicular. S’ha dit que es va intentar estendre l’hongarès però, en realitat, només el 60% de les escoles feien servir únicament aquesta llengua.

Lamentablement, la tolerància no va donar un bon resultat. Un atemptat nacionalista a Sarajevo (Bòsnia era un condomini austrohongarès) va desencadenar la Gran Guerra i el desmembrament de l’imperi. Un cínic podria dir que els estats que han imposat una llengua a les seves minories han tingut a la llarga més èxit.

stats