03/09/2021

Quants dies dius que queden per Nadal?

2 min

Quan vaig a la peixateria Soldevila, a Cardedeu, m'agrada molt veure com l'Isa prepara el peix. Aquell lluç que he comprat per fer a lloms a la planxa és netejat amb cura, tallat amb habilitat i dipositat suaument en el tàper que he portat per endur-me el peix. I si es tracta de salmó, o de sípies, o de seitons, el mateix: moviments precisos per tractar un material molt bo. L'Isa és molt bona en el seu ofici, una virtuosa. 

Tots els oficis tenen alguna cosa màgica quan es fan bé. També el de mestre. Segur que més d'una vegada algú us ha dit: "No sé com t'ho fas, per fer de mestre. Jo no podria, no tinc gens de paciència...!" I no els falta raó: hi ha tants mestres virtuosos del seu ofici! Un excel·leix en paciència, una altra en programació del currículum, aquest és meravellós gestionant l'aula, aquella dissenya uns projectes extraordinaris, un és boníssim en el tracte directe amb els alumnes, l'altra comparteix generosament materials propis amb companys d'altres escoles, aquest fa esquemes magnífics i clars, aquella fa que els alumnes s'entusiasmin amb la matèria que ensenya…   

Per això em sabia molt greu quan el dia 1 de setembre algú (inevitablement algú dels que, sense ser científic, sempre es posava una bata blanca per fer classe) entrava a la sala de professors cridant "Només queden tants dies –canvieu "tants" per la quantitat exacta– per a les vacances de Nadal!" Em sembla de tan mal gust com les afirmacions típiques i tòpiques de principi de curs als mitjans de comunicació, allò de "El dia més trist per als mestres, el més alegre per a les famílies", com si els mestres no volguessin els alumnes a l'escola, com si les famílies no volguessin els seus fills i filles a casa.  

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: entre l'1 de setembre i el 22 de desembre (les vacances de Nadal comencen el 23) hi ha 113 dies. Hi ha qui en farà fins i tot compte enrere, però estic segur que la majoria de mestres preferiran, en lloc de comptar-los, viure'ls intensament, tots els dies, un a un, com una oportunitat per fer el que saben fer millor: no, no tallaran el peix tan bé com l'Isa, però seran uns virtuosos del seu ofici, l'ofici d'educar! Mestres, que tingueu un molt bon curs!

stats