CRISTINA SERRET

Les tempestes d’estiu

Les tempestes curtes i fortes són habituals a l’estiu. Tot i que van molt bé per refrescar-nos, cal anar amb compte, perquè també porten molts llamps i trons

Les tempestes d’estiu MARTA CAYUELA Zoom

Per culpa de la calor

Les tempestes d’estiu es formen a causa de les altes temperatures. Com que el sol escalfa més, l’aire és més calent. Quan l’aire calent topa amb l’aire fred de les capes més altes es formen les gotes, que descarreguen en forts aiguats: les tempestes.

Tempestes elèctriques

Quan l’home del temps avisa que s’acosta una tempesta amb càrrega elèctrica hem de prendre precaucions: vol dir que hi haurà llamps i trons.

Did you know?

Most lightning occurs in the summer

Què és un llamp?

El llamp és una descàrrega elèctrica que es forma a dins del núvol, pel contacte entre les partícules. El raig de llum s’anomena llampec, i les ramificacions són les centelles.

I un tro?

El tro són les ones sonores que es formen quan el llamp travessa l’aire.

In case of lightnining

Never shelter under an isolated tree and keep away from pools, lakes or other bodies of water

Com s’anomenen els núvols de tempesta?

Tenen un nom tan bonic com difícil de pronunciar: cumulonimbus. El seu aspecte és negrós i espès, i són núvols verticals.

Dos tipus de descàrregues

Els llamps poden agafar dues direccions: o bé mantenir-se dins dels núvols, i llavors s’anomenen de núvol a núvol, o anar cap a terra, situació en què s’anomenen llamps de núvol a terra.

El cicle de vida de les tempestes

Totes les tempestes passen per tres fases: la de formació, la de maduració i la de dissipació. O el que és el mateix, es formen, esclaten i s’acaben.