CRISTINA SERRET

L’ombra

Endevina, endevinalla, què fa l’ase a la muntanya? Ombra! L’ombra ens segueix tot el dia, i fa el que nosaltres fem. Totes les coses, vives o inanimades, en tenen. Per fer-la sortir només cal una cosa: llum

L’ombra  / MARTA CAYUELA Zoom

Què són les ombres?

Les ombres són les zones fosques que es formen quan els rajos solars topen amb un objecte opac, que no deixa passar la llum. Per exemple, el nostre cos. Això també passa amb la llum artificial, com la de les bombetes o les espelmes.

Sempre són iguals?

No. Depèn de la posició de la llum. Per exemple, la nostra ombra canvia de longitud segons la posició del Sol. Quan està més alt, al migdia, els rajos són més verticals i l’ombra és més curta i ampla. Al matí i al capvespre és més allargassada i estreta, perquè els rajos del Sol ens arriben en diagonal.

Podem tenir més d’una ombra?

Si ens arriba la llum de molts punts diferents, tindrem moltes ombres. Pots fer la prova tu mateix: agafa dues llanternes i enfoca un mateix objecte. Quantes ombres et surten?

Les ombres xineses

Sabies que són més antigues que el cinema? Quan es van presentar a Barcelona, fa més de cent anys, van tenir un gran èxit. Per fer ombres xineses n’hi ha prou amb una llum, una pantalla blanca i les mans dels actors o unes titelles senzilles.

Els rellotges més antics

Abans que s’inventessin els rellotges mecànics, l’hora del dia s’esbrinava amb els rellotges de sol. El seu funcionament és molt senzill: hi ha una vareta o gnòmon que projecta la seva ombra sobre les hores, així es pot saber com avança el dia.