Cristina Serret

Les mones

Aquest dilluns tots els padrins donaran les mones als fillols. Avui us expliquem algunes curiositats sobre les mones que es mengen, però, sobretot, sobre les mones que grimpen pels arbres. També descobrireu si hi ha cap relació entre les unes i les altres

Les mones / MARTA CAYUELA Zoom

Quin animal és, una mona?

En són molts! La paraula mona es fa servir per parlar dels primats de mida mitjana, més o menys de la mida d’un gos (mitjà). Dins del grup dels primats hi ha des dels petits titís fins als grans goril·les. Les mones se situen entremig.

Com són, les mones?

Un bon exemple del tipus de primat al qual ens referim són les mones de Gibraltar. Busca’n fotos i veuràs que tenen el pelatge marró clar i que fan uns 75 cm.

Unique in Europe

The Barbary macaque monkey population in Gibraltar is the only wild monkey population in Europe

Hi ha mones mascles?

Sí, perquè mona no és el femení de mico. Els micos són primats, igual que les mones, però d’una mida més petita.

T’agrada fer la mona?

Dilluns moltes famílies i colles d’amics es trobaran per fer la mona. O, dit d’una altra manera, per menjar-se la mona de Pasqua. Però fer la mona també vol dir imitar una altra persona o fer el pallasso. Com fan de vegades els primats!

Did you know?

Some monkeys live in trees, while others live on the ground

Per què les mones de Pasqua es diuen així?

Sembla que el nom de la mona que es menja prové del mot àrab munna. La munna era un tribut que no es pagava amb diners, sinó amb coques, ous i productes del camp. De l’àrab hauria passat al llatí, i del llatí a la nostra llengua, amb la forma mona.