CRISTINA SERRET

Els miratges

‘Veure-ho per creure-ho’ és una expressió que fem servir per dir que fins que no veiem una cosa no creurem que és veritat. Però la vista també ens pot enganyar. Per exemple amb els miratges, il·lusions òptiques que ens fan veure les coses diferents de com són.

Els miratges  / MARTA CAYUELA Zoom

Com es formen?

La llum viatja a diferent velocitat segons si l’aire és fred o calent. Els miratges sorgeixen quan el terra és molt calent i l’aire és fresc. Llavors es forma una capa d’aire just per sobre del sòl. Quan la llum viatja per aquestes capes, pateix el fenomen de la refracció. I com a resultat veiem les coses una mica diferents de com són.

On se’n veuen?

Els miratges sorgeixen quan fa molta calor. Per això són molt freqüents al desert. Però també són habituals a les carreteres asfaltades, els dies de calor intensa, i a la sortida i la posta de Sol.

Iced mirages

Fata Morgana mirages are most common in polar regions

Cotxes que volen

Els miratges sobre l’asfalt ens fan veure, a la llunyania, com si els cotxes estiguessin volant sobre una superfície mullada. En el cas del Sol, de vegades el veiem a l’horitzó quan en realitat ja no hi és, o el veiem amb formes estranyes, com un triangle o una esfera doble.

Coses de fades

Hi ha un tipus de miratges anomenats fata morgana, en record de Morgan le Fay, una fada mitològica que tenia el do de canviar d’aspecte.

Night-time mirages

Some mirages can also be seen at night

Un miratge casolà

Pots fer un miratge només amb una moneda, un bol o un plat fondo, que siguin opacs, i aigua. Posa la moneda al fons del plat i ajup-te, de manera que només vegis les vores del plat, però no la moneda. Després, afegeix aigua a poc a poc fins al capdamunt. Ara pots veure la moneda, oi? Doncs això és un miratge, perquè la moneda segueix al fons del plat.

Què ha passat?

S’ha produït el fenomen de la refracció. Els raigs de llum han canviat de direcció quan hi heu afegit l’aigua, i per això podeu veure la moneda.