Cristina Serret

Els blaus

Quants cops t’ha passat, de treure’t la roba i trobar-te un blau a la cama? Aquestes marques apareixen quan ens donem un cop, i de vegades ni ens adonem que les tenim. Avui t’expliquem què són els blaus i per què es diuen així

Els blaus / MARTA CAYUELA Zoom

Què és un blau?

Els blaus, contusions o cardenals, apareixen quan ens donem un cop en una part tova del cos, com un braç o una cama. És habitual tenir-ne, sobretot els nens i les nenes, que sovint us feu aquests petits cops jugant, fent esport o aprenent coses noves, com anar amb bici.

Per què ens canvia el color de la pell?

En realitat la pell no canvia de color, sinó que el que canvia és el que hi ha a sota. Quan ens lesionem amb un cop, els vasos sanguinis es trenquen i s’acumulen a sota de la pell. Els vasos sanguinis són els culpables del color blau que veiem.

How long do bruises last?

Most bruises disappear after one or two weeks

Com es curen?

Els blaus marxen sols, al cap d’uns dies. No cal que hi fem cap cura, però, com segurament ja deus saber, els primers dies ens poden fer mal si hi fem pressió.

What about the pain?

Bruises are quite painful, but the pain goes away as the color fades

Els blaus són sempre blaus?

Ja et deus haver fixat que aquestes contusions van canviant de color a mesura que passen els dies i es curen. Primer són de color blau fosc, i al final groc pàl·lid. Després, un bon dia, han desaparegut!