Aure Farran

Beneficis de jugar a Pokémon Go en família

Videojocs como Pokémon Go poden tenir grans beneficis entre la canalla si se'n fa un ús responsable

Pokémon Go, per jugar en família / FRANCESC MELCION Zoom

Tot i que la febre pel Pokémon Go sembla que s'ha reduït una mica, encara hi ha milers de persones (i d'infants) que hi juguen. Tot i que agrada tant a grans com a petits, la veritat és que són aquests últims els que més atrets se senten cap a aquest tipus de joc en què realitat i fantasia s'uneixen creant l'aventura d'aconseguir "caçar" tots aquests petits éssers fantàstics.

Aquest fet, que podria considerar-se com un simple entreteniment, pot preocupar els pares, en un moment en què la tecnologia ja forma part del dia a dia dels més petits. I no sempre s'ha de mirar des d'una perspectiva en negatiu, ja que pot servir de suport perquè aprenguin i adquireixin nous valors.

Tal com explica la psicòloga infantil i experta de Doctoralia Isis Torres, "no podem protegir els nens de la quantitat de tecnologia a la qual viuen exposats. És més, ells veuen els adults com fan servir telèfons intel·ligents contínuament i moltes vegades, som nosaltres els qui els hi proporcionem accés". No podem protegir els nens de les noves tecnologies però sí que podem fer-les servir perquè aprenguin i creixin.

Per fer-ho, el joc és una de les millors opcions. Videojocs com Pokémon Go, que estimulen l'activitat i les relacions entre persones, i que agraden tant a adults com a nens, poden ser una bona eina perquè pares i fills passin estones junts i comparteixin aficions, així com per apropar l'activitat física i estimular les relacions interpersonals entre els més petits de la casa.

Un dels beneficis de Pokémon Go és mantenir-se actiu, ja que demana sortir al carrer i caminar per caçar 'pokémons', competir contra altres participants i anar avançant en els diferents nivells. Aquesta característica del videojoc pot ser una perfecta ocasió perquè els pares fomentin l'activitat física entre els seus fills, sortint junts a jugar i planejant itineraris. I és que la condició física i la salut dels nens s'ha convertit en una preocupació per a la societat, ja que "aproximadament un 30% de nens es troben per sobre del pes que els correspon, la qual cosa els pot conduir a desenvolupar importants problemes cardiovasculars en el futur", comenta el Dr. Manuel Fernández, pediatre especialitzat en neurologia i expert de Doctoralia. Amb aquest tipus de jocs, "s'afavoreix la pràctica de l'exercici físic no com una rutina sinó com una manera de desconnectar de l'estrès en família", afegeix l'expert.

Millor relació interpersonal

Un altre dels beneficis que els pares poden obtenir de jugar a jocs com Pokémon Go amb els seus fills és una millor comunicació i relació interpersonal. I és que tal com afirma Torres, "la riquesa d'un joc no rau només en el tipus de joc, sinó que també és compartir-ho amb altres persones, de manera que es converteix en una experiència especial i positiva". Per això aquest joc suposa una oportunitat excel·lent perquè pares i fills interactuïn de manera lúdica. "Podem deixar que el nen jugui a Pokémon Go i que ell descobreixi com fer-ho, o bé jugar amb ell, interessar-nos pel que fa, compartir la seva satisfacció, celebrar els seus assoliments, ensenyar-lo a estar atent a l'entorn, investigar estratègies, etc."

A més, amb aquest joc, "nens i grans poden trobar una forma d'entreteniment d'interès comú", comenta la psicòloga. Així, facilitem el contacte social i es creen vincles en major mesura que amb un altre tipus de videojocs.

En moltes ocasions es parla més dels efectes negatius que els videojocs poden produir, com la dependència i l'aïllament, però la veritat és que si es fan servir com a recursos educatius i s'ensenya als nens a utilitzar-los correctament, poden ser eines molt beneficioses per a ells. Com creu també el Dr. Fernández: "Els videojocs no són necessàriament dolents. L'important és ser capaç de gestionar-los adequadament".