Criatures 07/09/2013

A l'escola, amb autobús!

El projecte 'Puja al bus' ensenya als alumnes de cicle superior de primària a utilitzar sols el transport públic per anar a l'escola

Gemma Castanyer
3 min

La Carla té 10 anys i aquest curs començarà sisè de primària. Encara no ha agafat un autobús tota sola, però espera impacient el dia que pugui fer-ho: "En tinc moltes ganes!", explica. "Segur que ha de ser molt divertit! Aniria sense els pares, podria validar jo sola el tiquet, triaria on vull seure i em sentiria més gran!", afirma. La Carla, com les seves companyes del col·legi Pineda de l'Hospitalet de Llobregat, ha participat aquest estiu en el taller Puja al bus , una activitat organitzada per Baixbus, operador de l'AMB, entitat gestora del transport públic i la mobilitat a l'àrea metropolitana, i adreçada a escolars de la comarca de cinquè i sisè de primària perquè aprenguin a viatjar sols en transport públic: "Els donem les pautes perquè puguin desplaçar-se autònomament per la seva ciutat o poble", diu Pilar Muñoz, educadora de Baixbus. "El més habitual és que viatgin amb un adult i, per tant, hi ha passos que desconeixen del tot. Identificar quina línia de bus necessiten o saber llegir els horaris és dels processos que els costa més", explica.

L'activitat es reparteix en dues hores teòriques a l'aula i una de pràctica, en què els alumnes combinen l'explicació dels educadors amb un petit recorregut pel seu barri: "Primer els donem les pautes per planificar un viatge i una vegada sabem on volem anar i quin bus hem d'agafar, fem una petita ruta", afegeix la Pilar. Dins el bus, cal començar pel més bàsic: "Heu de seure tenint en compte que no siguin seients reservats per a persones grans, embarassades o persones amb mobilitat reduïda", diu.

Un cop aturats, el grup baixa del vehicle i se situa sota una marquesina: "¿Veieu el mapa que teniu aquí al davant?", pregunta David Garriga, educador de Baixbus. "Quina diferència creieu que hi ha entre aquest i el que us hem ensenyat a classe?", afegeix. "Que aquest és més gran!", diu la Jana. "No! Aquest té una fletxa perquè identifiqueu on sou ara", els diu. Mentrestant, el bus ha anat a fer una volta a l'illa i està a punt d'arribar de nou a la parada: "Mireu! Ja arriba el bus. Què heu de fer per indicar al conductor que voleu pujar?" "Aixecar el braç!", diuen tots. "Sí, correcte!", respon el David. "Però heu de vigilar no acostar-vos al límit de la vorera perquè us podria atropellar", afegeix.

"El nostre objectiu és que els alumnes aprenguin a viatjar sols, però sobretot que siguin solidaris dins el bus, que sàpiguen quines són les normes de comportament i que gaudeixin del viatge", diu Montse Gómez, cap de comunicació de Baixbus. El projecte (www.pujaalbus.cat) és totalment gratuït i es pot seguir online o bé presencialment: "Les escoles que no puguin fer el taller pràctic però vulguin assolir aquests coneixements poden seguir la sessió via internet gràcies a la Bruna, una monitora virtual", explica.

Aprendre amb TMB

Puja al bus és només una de les moltes activitats educatives que durant tot el curs s'organitzen per acostar el transport públic als escolars dels municipis on Baixbus opera, és a dir, a tot el Baix Llobregat i l'Hospitalet. Per la seva banda, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), operador de l'AMB, va portar a terme el curs passat més de 340 visites i tallers gràcies al projecte TMB Educa , que promou els valors social, cultural i mediambiental del transport públic. "Els infants de l'àrea metropolitana utilitzen diàriament la xarxa de TMB. Forma part de la seva vida, per això l'han de saber utilitzar correctament, respectant les normes de convivència i civisme", apunta Mario Armengol, responsable de TMB Educa . El curs passat 9.000 estudiants van poder conèixer de prop les instal·lacions de TMB participant en alguna de les activitats que organitzen.

stats