Oci a casa 03/09/2021

On són els protagonistes d’altres ètnies en la literatura infantil?

Els contes que tenen protagonistes afrodescendents o asiàtics, per exemple, són encara minoria

3 min
Cal normalitzar la presència de les diferents ètnies a la literatura infantil.

En Tami és maquinista. Un dia, el seu tren descarrila i descobreix que hi ha altres vides i paisatges més enllà dels que coneixia la seva mirada, que fins llavors només havia resseguit les vies. Escrit per Núria Parera i il·lustrat per Dani Torrent, el conte Tami, el maquinista* (Babulinka Books, 2021) mostra el dret que té tothom a sortir del rumb establert i trobar camins vitals alternatius. El Tami del conte està inspirat en un altre Tami, aquest de carn i ossos, que un dia li va preguntar a la seva mare si de gran hauria de recollir cartrons perquè ell era d’origen africà i era el que va veure fer a un noi negre. “Seràs el que vulguis ser”, li va dir la seva mare, la llibretera de l’Espolsada Fe Fernández, que va traslladar la conversa amb el seu fill a la Mar González, editora de Babulinka Books, i que es va convertir en la gènesi del conte en què el Tami maquinista s’empodera i decideix quina vida vol viure.

Però, ¿quants llibres de literatura infantil tenen protagonistes d’altres ètnies que poden convertir-se en referents per als més joves? “Com a llibretera, he tingut una mica l’obsessió de poder oferir diversitat però és cert que hi ha una mancança molt gran”, explica Fernández qui, a la vegada, assenyala que quan aquesta diversitat es trasllada als llibres, hi apareix per respondre a una quota o perquè els personatges siguin “els pobrets a qui sempre cal ajudar o salvar”. Constata que en la literatura que ve de fora aquest tema està més naturalitzat ja que, tant als Estats Units com al Regne Unit, ja hi ha una segona i una tercera generació d’autors que relaten la diversitat d’una manera natural. “Aquí ens falten referents, necessaris en la creació de la identitat de joves com el meu fill, ja que tots els que tenen i veuen al seu voltant són blancs. Per a ells és important tenir-ne per sentir-se identificats. De la mateixa manera que ens ha costat molt que hi hagi nenes protagonistes sense que siguin una quota, ara ens toca reivindicar la diversitat ètnica a la literatura infantil”, apunta Fernández.

1.
Tami, el maquinista

Núria Parera i Dani Torrent

Babulinka Books

Tami, el maquinista

“Els moviments migratoris fa anys que canvien el paisatge cultural de casa nostra però és cert que la literatura feta aquí no reflecteix encara aquesta diversitat. Potser no som conscients que s’han de crear referents i que la literatura és un camí clar per fer-ho”, reconeix Mar González, editora de Babulinka Books, a la vegada que lamenta que, de vegades, es tendeix a infantilitzar els joves i a relativitzar els assumptes que els posem a les mans. En aquest cas, assegura que no es tracta d’alliçonar sinó de normalitzar, de mirar d’una manera natural aquesta diversitat, i que la millor manera de fer-ho és que personatges de qualsevol ètnia siguin protagonistes de les històries de la mateixa manera que ho són els personatges blancs. “Posa’ls a interactuar amb el seu entorn d’una manera natural i així s’entendrà la diversitat d’una manera natural”.

2.
Amb la Tango són tres

Justin Richardson, Peter Parnell i Henry Cole

Ed. Kalandraka

Portada 'Amb la Tango són tres'

Fernández reconeix que, abans de la publicació de Tami, el maquinista, els companys d’escola del seu fill no es plantejaven aquesta manca de diversitat i que el llibre els va servir per generar debat. Per això, reivindica títols que la normalitzin i posa d’exemple Un dia de neu*, títol del 1963 que ha recuperat l’editorial Lata de Sal i que compta amb el primer nen negre protagonista d’un àlbum il·lustrat modern, o Amb la Tango són tres* (Kalandraka Edicions), que narra la història de dos pingüins homosexuals que adopten un petit pingüí. “Si a l’escola expliques aquest conte amb naturalitat, no cal que justifiquis que faràs una classe sobre diversitat sexual. Els infants creixeran veient que això és normal i no es plantejaran determinades coses. Aquesta diversitat, que aborda molts aspectes, hauria d’estar present a tot arreu i en literatura anem molt coixos”, manifesta.

3.
Un dia de neu

Ezra Jack Keats

Ed. Lata de Sal

"Un dia de neu"

Al seu torn, i sobre el paper que tenen els autors amb el compromís de crear literatura més diversa, González assegura que els autors han de parlar de temes que els remoguin per dins ja que no creu en les feines per encàrrec. “No sé si hi ha cert nivell d’autocensura. Seria un error. La cultura serveix per expressar-nos i no hem de tenir por de parlar de res sempre que es faci amb respecte. Penso que hi ha molts autors compromesos i amb moltes coses a dir, el que passa és que de vegades no tot troba forat al mercat”.

La Setmana del Llibre, per a les famílies

La Setmana del Llibre en Català, que se celebrarà del 10 al 19 de setembre al Moll de la Fusta de Barcelona, programa activitats perquè els petits de casa descobreixin el plaer de la lectura. Hi haurà presentacions de llibres aglutinades en blocs temàtics, com ara Amb els braços oberts, que portarà històries d’amistat i que miren el món de forma oberta i inclusiva amb la diversitat que ens envolta, com és el cas del llibre L’ós, el piano, el gos i el violí de David Litchfield o Les noies juguem a tot de Natalia Arroyo i Elisa Sanjuan. Entre aquestes temàtiques, les propostes seran diverses, com ara les presentacions de títols Terra, mar i aire, que suggeriran reconnectar amb el medi natural, o les Lectures a bord, que oferiran aventures i misteris als petits lectors. Podeu consultar tota la programació prevista a www.lasetmana.cat

____________________

* Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'Tami el maquinista' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Fes clic aquí per adquirir 'Un dia de neu' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Fes clic aquí per adquirir 'Amb la Tango són tres' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats