Fer un campament de natura és una gran opció per a l'estiu
ESTHER ESCOLÁN

Anem de campament! Experiències de natura

Fer un campament de natura és una gran opció per a l'estiu / NATKAM

Les estades a la natura aporten moments únics als infants: s’hi entrellacen diversió, aprenentatge, activitat física, descoberta d’un mateix, observació de l’entorn, adquisició de valors i respecte pel medi ambient

No és cap secret que el nostre ritme de vida és frenètic. Estem tot el dia pendents del rellotge. I no només ho patim els adults. Els nois també encadenen dia rere dia escola, deures, extraescolars i la resta d’obligacions. La seva jornada sembla més una gimcana i, això, juntament amb el fet que molts passen part de la tarda sols a casa, amb l’única companyia de pantalles i dispositius mòbils, ha fet que a poc a poc s’hagin perdut tradicions tan arrelades a la infància com anar al parc, jugar a l’aire lliure, practicar esport, etc.

En paraules de Joel Busquets, director pedagògic de Natkam Campaments, en l’espiral en què vivim “és més important que mai dotar els infants de temps i espais que els permetin expressar-se lliurement, sentir la tranquil·litat d’escollir què volen fer, ser qui volen ser i deixar volar la seva imaginació”. Això és precisament el que la companyia posa a l’abast dels 600 nens i joves que cada estiu assisteixen als seus campaments a Vallfogona de Ripollès (entre Ripoll i Olot). I és que, prossegueix, “els nens tenen una capacitat innata per explorar i entendre el món que els envolta i la seva creativitat no té límits”. Per a un infant, “el joc lliure és més constructiu i interessant que el joc dirigit i a vegades allò més simple (una caixa, pals, pedres, cordes) es pot convertir en el millor material de joc”.

Les estades a la natura reporten moments únics als infants Zoom

Les estades a la natura reporten moments únics als infants / NATKAM

La natura, al seu torn, esdevé “l’escenari idoni per fomentar aquesta llibertat, autonomia i creativitat”. Per a Busquets, “un bosc, un prat o un riu són espais oberts, de calma i desconnexió, d’aventura i emoció, plens d’històries i possibilitats”. Els nens hi observen animals i plantes, exploren racons, construeixen cabanes, arcs, vaixells... es converteixen en personatges fantàstics, imaginen històries, s’enfilen als arbres i descansen a l’ombra, remunten el riu i salten als gorgs. “En definitiva, experimenten la llibertat”.

EL MILLOR ANTÍDOT

“Tenim una eina molt poderosa a les nostres mans”, assenyala el director pedagògic de Natkam. I afegeix: “La natura ens permet trobar-nos amb nosaltres mateixos, fet que ajuda infants i joves a viure l’aquí i l’ara, a connectar amb les seves emocions, saber qui són i què volen a la vida”. Des d’aquest prisma, “són més capaços de relacionar-se sense necessitat d’artificis, sinó des de la més pura honestedat, i de crear relacions més sanes”. Per a Busquets encara hi ha un altre element clau, i és que durant l’estada els nois “es relacionen amb l’entorn d’una manera més compromesa, ja que només a través de viure experiències a la natura seran capaços de conèixer-la, respectar-la i estimar-la”.

La natura és l’escenari idoni per fomentar la llibertat, autonomia i creativitat dels infants

En paraules de Busquets, la natura esdevé, “precisament, un dels millors antídots contra dues malalties dels nostres dies: la hiperconnexió, la qual atordeix la ment dels joves i els allunya del món real, i el sedentarisme, que comporta un dels grans problemes de la infància com és l’obesitat infantil”. Es tracta, prossegueix, “d’un espai per córrer, saltar, grimpar i respirar aire pur, que els ajuda a estar més sans i a relaxar-se, i afavoreix la seva capacitat d’observació, d’anàlisi i de raonament, de comunicació, cooperació i socialització. Aprenen a ser més autosuficients i a tenir més confiança en ells mateixos”.

La natura és un dels millors antídots contra dues malalties dels nostres dies: la hiperconnexió i el sedentarisme

Durant l’estada, els infants tenen al seu abast un complet i divers ventall d’activitats. N’hi ha amb més adrenalina, com els jocs variats i d’aigua, el riu i les gimcanes; altres de més tranquil·les i creatives, com les manualitats, construcció de cabanes i tallers de natura, i altres que els permeten treure l’artista que porten dins, com el teatre, el ball, la música i el circ. “També n’hi ha que fomenten la desinhibició, assumir nous reptes i fer aquelles coses que normalment no poden fer: embrutar-se, fer el pallasso, deixar-se anar... per treure’s inseguretats, complexos i prejudicis”, destaca Busquets. Completen el catàleg amb excursions, banys als gorgs i jocs de nit, activitats que fomenten la cooperació i la gestió d’emocions, el temps lliure i els moments improvisats. La cirereta la posa el fet de viure i conviure en tendes de campanya, que, com afirma Busquets, “es converteixen en el seu refugi i el lloc on comparteixen secrets i on es creen noves amistats”.

DESCONNECTAR PER RECONNECTAR

L’aventura i la natura són també dos elements que impregnen les colònies, campaments i camps de treball que Fundesplai ofereix als infants i adolescents durant l’estiu. Per a Júlia García i Anna Puig, responsable d’educació ambiental i responsable de programes de les cases de colònies, respectivament, aquest contacte amb la natura “permet donar a conèixer els valors del territori, promou la identitat cultural dels infants i el sentit d’arrelament, així com la seva curiositat innata, la descoberta naturalística i l’aproximació científica, experimental i vivencial als principals ecosistemes naturals del territori; fomenta autonomia i autoconeixement, i afavoreix la cohesió del grup”.

El contacte amb la natura permet donar a conèixer els valors del territori, promou la identitat cultural dels infants i el sentit d’arrelament

Aquesta mena de desconnexió, de retruc també de les pantalles i les noves tecnologies, permet, en paraules de García i de Puig, “la connexió amb tots els sentits amb la realitat més pròxima, ja sigui amb l’entorn natural, amb els companys o amb l’equip de monitors. La connexió sense filtres o sense interrupcions amb la resta de persones i el gaudi d’un entorn tan diferent al que els infants i joves de ciutat estan acostumats es converteix, al seu parer, “en una experiència vital única”.

CONSCIÈNCIA MEDIAMBIENTAL

Molts dels campaments de Fundesplai, a més, tenen una clara missió: la conservació i millora de l’entorn. “En aquest moment, quan ja s’ha fet palès que la natura i la societat tenen efectes mutus i que l’emergència climàtica o la pèrdua de biodiversitat i de recursos ens afecten directament, la sensibilització en relació al medi natural, la importància de la seva conservació i d’una gestió que reforci el consum mínim de recursos és un aspecte cabdal de l’educació ambiental”, subratllen García i Puig. “Per tant -prossegueixen-, en tots els campaments i colònies sempre incorporem accions de gestió del territori en col·laboració amb les administracions locals i també de millora de la biodiversitat”.

Els campaments de Fundesplai promouen la consciència ambiental Zoom

Els campaments de Fundesplai promouen la consciència ambiental / Fundesplai

Entre les activitats que posen en valor el respecte per l’entorn natural, les responsables de Fundesplai expliquen que n’hi ha de més senzilles i que afavoreixen la biodiversitat de l’entorn, com la col·locació de caixes-niu i menjadores i el seu seguiment; o accions de conservació d’elements patrimonials com la pedra seca, que són excel·lents refugis de rèptils; o el manteniment i creació de noves basses per afavorir els amfibis, col·locació de càmeres de fototrampeig per conèixer els mamífers nocturns; accions d’informació ambiental als usuaris dels espais públics; anàlisi dels microplàstics en platges, rius i pantans; conèixer pagesos i ramaders que els expliquen les seves formes de vida, etc. Unes activitats de descoberta de l’entorn i tallers d’educació ambiental que es combinen amb d’altres més d’aventura com ara el parc d’aventura, el caiac o el rocòdrom.