Infància 26/10/2016

Dubtes en l'alimentació dels fills?

Faros presenta una guia que trenca mites sobre els aliments i dóna a les famílies pautes per alimentar els nens d’una manera saludable

Aure Farran
4 min
Dubtes en l'alimentació dels fills?

Faros, el canal de promoció de la salut i benestar infantil de l’Hospital de Sant Joan de Déu, ha presentat avui un informe que intenta donar resposta a aquesta preocupació, oferir a les famílies pautes per a una alimentació saludable i equilibrada, aclarir conceptes i trencar els falsos mites que existeixen sobre alguns aliments.

Els últims anys els pediatres han constatat que cada cop hi ha més famílies amb nens que, per diferents motius, segueixen una dieta alimentària restrictiva. Aquestes famílies decideixen excloure tot un grup d'aliments o un aliment en concret de la seva dieta i de la dels seus fills per diferents motius: qüestions de salut -com al·lèrgies o intoleràncies-, per raons de caire cultural o religiós o, simplement, perquè la preocupació que hi ha actualment per una alimentació sana i les moltes informacions que circulen els porten a creure erròniament que alguns aliments poden resultar nocius per a l'organisme. En aquest sentit, una enquesta realitzada per Faros a 3.000 pares, mares i professors de tot l’Estat revela que una gran part de les famílies tenen molts dubtes sobre si estan donant una alimentació correcta als seus fills.

Al llarg de l’informe, experts en pediatria de diferents àmbits repassen tots els aspectes de la nutrició infantil: com ha de ser l’alimentació de l’embarassada i del nen en cada etapa de la vida, des del naixement fins a l’adolescència, quines peculiaritats ha de tenir l’alimentació en el cas dels infants que practiquen esport, quines al·lèrgies i intoleràncies alimentàries existeixen, com es poden detectar els primers símptomes d’un trastorn alimentari, què podem fer perquè els infants mengin fruites, verdures i peix, com podem incidir en la presentació perquè ingereixin les quantitats apropiades, què podem fer per garantir la seguretat dels aliments que preparem...

L’informe desglossa de manera detallada com ha de ser l’alimentació per a cada franja d’edat seguint els patrons de la dieta mediterrània i posa de manifest que l’alimentació de molts infants encara presenta alguns dèficits. L'enquesta revela que un 80% dels infants no mengen la fruita necessària, un 50% només mengen verdura una vegada al dia i el 90% no mengen peix cada setmana.

Fomentar una alimentació saludable

Els autors de l’informe aconsellen a les famílies mirar d’introduir en la dieta dels infants les fruites, verdures i hortalisses mitjançant receptes originals, en comptes de suplementar-les amb complements que compensin la manca de vitamines ja que, alerten, aquests aliments no proporcionen només vitamines sinó que també són la principal font de fibra que tenim i aporten quantitats importants d’aigua al nostre organisme. Per ajudar les famílies a fer més atractius i saludables els plats, l’informe es complementa amb el receptari d’alimentació saludable 'Família!!!! A cuinaaar!', elaborat per Faros i la fundació Alícia.

Aclarint conceptes i trencant mites

Dietes restrictives. Cada cop hi ha més famílies que opten per dietes alternatives com la hiperproteica, la vegana, l'ovolactovegetariana, la crudívora, etc. Els experts que han participat en l’informe Faros aclareixen que una dieta alimentària restrictiva pot ser una opció vàlida per a tots els cicles de la vida sempre que satisfaci totes les necessitats nutricionals que requereix l’organisme. Per això aconsellen a les famílies amb nens consultar un dietista nutricionista perquè, juntament amb el pediatra, valori si cal complementar l’alimentació amb suplements. És el cas de la dieta vegetariana estricta, per exemple, que dificulta que els nens puguin obtenir la quantitat de vitamina B-12, àcids greixos, vitamina D, calci, zinc i ferro que necessiten.

Exclusió d’aliments. Actualment hi ha moltes famílies que, sense seguir una dieta, decideixen retirar de la seva alimentació o de la dels seus fills un aliment en concret.

Aquest és el cas, per exemple, de la llet. Últimament se n’ha relacionat el consum amb efectes adversos -augment de la mucositat o asma, per exemple- i això ha fet que algunes famílies l’hagin tret de l’alimentació dels seus fills tot i que no existeix cap criteri ni estudi científic que evidenciï aquesta relació.

En la mateixa línia, algunes famílies han retirat de la seva alimentació nutrients essencials com la lactosa o el gluten sense tenir un diagnòstic clínic que ho aconselli. Els autors de l’informe ho desaconsellen en el cas dels infants perquè pot dificultar i fins i tot impossibilitar un diagnòstic correcte de diverses malalties com pot ser la celiaquia. Per això recomanen a les famílies que decideixin fer-ho consultar abans amb el pediatra per evitar carències nutricionals.

La importància del com ho mengem

importància del com ho mengem

Diversos estudis han posat de manifest que no és només molt important quins aliments ingerim sinó com ho fem. Dinar en família, per exemple, fa que els infants i adolescents adoptin patrons d’alimentació saludable, estiguin més predisposats a ingerir nous aliments, consumeixin més fruites i verdures i menys menjars preparats. També està comprovat que dinar veient la televisió o fent servir altres aparells electrònics fa que no es pari atenció al menjar i es mengi més del que l’organisme necessita. En la línia de proporcionar eines als pares i capacitar els infants, l’informe Faros facilita tot un seguit de consells molt pràctics: planificar junts què mengen els infants, anar amb ells a comprar els aliments i implicar-los en la cuina, fer que parin la taula, menjar tots junts i el mateix, tenir paciència i mirar de preparar de diferents maneres un aliment si l’infant el rebutja...

stats