27/10/2012

La festa dels panellets

2 min

Tant se val si queden rodons, petits o irregulars, el resultat no té cap mena d'importància. Dels panellets l'important és fer-los plegats. La matança del porc a pagès, anar a caçar bolets, recollir cargols o buscar móres, són gairebé més plaents que no pas menjar el que n'esdevé. Són activitats de profit, perquè no només en menjarem el que en resulta sinó que cohesionen la família, ens situen en un espai del calendari, refermen el sentiment de pertinença a una cultura i generen records que es convertiran en racons on podrem tornar quan sentim la necessitat d'enyorar-nos.

No sempre tenim bolets, ni cargols, ni móres a l'abast, i encara menys porcs per fer-ne botifarres, però sí que podem tenir, i aquests dies encara més, ametlla mòlta, sucre i pell de llimona. Són dies de fer panellets. És una elaboració que triomfa entre els petits, perquè mai no falla i de seguida són fets. Com que ja ens ha quedat clar que el que és més important és el procés, són molt benvinguts els preàmbuls, l'ambientació i decoració, la bonhomia i les ovacions del resultat final.

Anem a comprar plegats 500 grams d'ametlla marcona mòlta, sucre, pinyons i coco ratllat. També comprem una safata amb blonda o una capsa, si els volem transportar. Habilitem una taula de la cuina per treballar de manera neta i còmoda, ens posem un davantal, ens recollim els cabells llargs i ens rentem les mans. L'infant pesa 350 grams de sucre i mesura 150 mil·lilitres d'aigua. Ho posem en una cassola al foc per fer un xarop. Hi afegim l'ametlla mòlta i ho coem a foc mitjà, remenant-ho sense parar fins que es desenganxa la massa de les parets de la cassola. Esperem que la massa es refredi i hi afegim la clara d'ou. Reservem el rovell. Dividim la massa en tres porcions.

Posem els pinyons en un bol i els mullem amb rovell d'ou. D'una de les porcions, en fem boletes que arrebossem amb els pinyons. Pintem amb ou batut. Amb la segona porció en fem muntanyetes i les arrebossem amb coco ratllat. Enfornem els dos tipus de panellet a 200 ºC uns cinc minuts fins que quedin torrats. Amb la tercera fem boletes que amagaran una avellana, les banyarem en xocolata fosa i deixarem refredar sobre un paper de forn. Dolços que ens fan viure amb il·lusió aquests dies de tardor.

stats