JOSEP PASTELLS

Solucions creatives per millorar la ciutat

Els nens tenen moltes coses a dir i dret a opinar. Només cal escoltar-los. El projecte ‘Banyoles ets tu!’ recull les propostes de 180 alumnes de cinquè i sisè de primària de la localitat

El projecte 'Banyoles ets tu' va cloure la seva segona edició amb un acte a l'Auditori de la ciutat / AJUNTAMENT DE BANYOLES Zoom

Un mòbil meravellós, voreres amb rampes menys inclinades, lavabos públics nets i sostenibles i un robot per ajudar les persones amb problemes de mobilitat. Són algunes de les 32 propostes que durant aquest curs han presentat els 180 alumnes de 5è i 6è de primària que han participat en el projecte 'Banyoles ets tu!', impulsat per professionals de la plataforma la ColActiva amb el suport del Servei d’Educació de l’Ajuntament. El projecte, que en la seva segona edició es va cloure el 9 de juny a l’Auditori de Banyoles, pretén desenvolupar “actituds transformadores, actives i compromeses amb la ciutat, fomentant el treball en xarxa entre la comunitat educativa i el teixit associatiu”, expliquen des de la plataforma.

Els alumnes s’han mirat la ciutat amb ulls de voler-la millorar, han detectat problemes, han generat idees per buscar solucions creatives i finalment han actuat”, afegeixen. L’Achraf, el Gil, l’Héctor, la Judit, la Rabab i el Tayssir són alumnes de l’escola La Draga que formen el grup Millorem Banyoles, que subratlla la importància de “tenir unes rampes menys inclinades per a la gent que ho necessita, com ara persones que van amb cadira de rodes, gent amb cotxet i avis amb caminador”. En pensar en els problemes que tenia Banyoles, van detectar que en alguns punts hi ha voreres molt inclinades. “És perillós i per solucionar-ho proposem que totes les rampes de la ciutat siguin poc inclinades, amb pintura de sorra perquè no rellisquin i fluorescents perquè es vegin de nit”, apunten.

DEFICIÈNCIES I SOLUCIONS

“És el segon any del projecte, l’any anterior era de formació i enguany hem entrat a les aules perquè els nens i nenes ens diguin les deficiències que veuen a la ciutat i proposin solucions”, destaca la regidora d’Educació de Banyoles, Ester Busquets. A més de tenir l’oportunitat d’explicar-les a l’Auditori, davant d’altres alumnes, representants d’entitats i regidors, els grups que van elaborar treballs de sensibilització també van posar a prova la seva capacitat d’expressar idees. I ho van fer de manera cooperativa, com amb els treballs presentats.

"Hem entrat a les aules perquè els nens i nenes ens diguin les deficiències que veuen a la ciutat i proposin solucions”

Ester Busquets - regidora Educació Banyoles

“En teníem moltes ganes i ens hem posat força nerviosos, però ha anat molt bé”, declaraven els components del grup Construïm Banyoles després de presentar el seu projecte del mòbil meravellós, que en realitat és un mòbil normal que, en mans de certes persones, té la virtut de posar fi al seu aïllament. “Diem com ens agradaria que fossin les coses i, en aquest cas, que no volem que ningú se senti sol”, afirmen.

La Berta, el Hao Lin, la Clara i el Biel, alumnes de La Draga, s’han adonat de la falta de lavabos públics a Banyoles. Per això, aprofitant la creació dels nous lavabos a la plaça de l’Hort de les Monges, van dur-hi a terme un acte de sensibilització: amb l’ajuda de la brigada municipal, van col·locar-hi un vàter que ells mateixos havien decorat i transformat, amb flors, cartells i lemes reivindicatius: “Uns lavabos públics nets”, “Uns lavabos on es pugui respirar”.

'Banyoles ets tu!' s’ha dut a terme a les escoles una tarda a la setmana i, entre molts altres projectes, també s’han generat aquests: un skate parc camuflat a la natura que aprofita les banyeres del Parc de la Draga, una cadira de rodes que s’adapta a qualsevol vorera, horts col·lectius gestionats per persones amb necessitats alimentàries, un carril bici del centre de la ciutat a l’estany, un parc on els gossos puguin jugar lliures i un embarcador perquè tothom pugui practicar esports aquàtics a l’estany.