16/03/2013

El cant de les sirenes

2 min

Trobo molt interessant la invitació que fan als pares alguns especialistes per signar una mena de contracte amb els seus fills en el moment d'entregar-los el primer mòbil. N'hi ha un de redactat per una mare que està circulant aquests dies per internet i que té el següent articulat: (1) El telèfon és meu. Jo l'he comprat i l'he pagat. Te l'estic prestant. Oi que sóc estupenda? (2) Sempre en sabré la contrasenya. (3) No ignoris mai una trucada si a la pantalla hi diu "Mare" o "Pare". (4) Em lliuraràs el mòbil a les 19.30 h els dies de col·legi i a les 21 h els caps de setmana. (5) No et pots endur el telèfon a l'escola. (6) No el facis servir per enganyar ningú. (7) No diguis res, ni per missatge, ni per correu electrònic, ni per telèfon, que no diries en veu alta amb la teva mare al davant. (8) Res de pornografia. (9) Silencia'l en un restaurant, al cine o mentre estiguis parlant amb una altra persona. (10) No enviïs fotos de les teves parts íntimes. És perillós i podria arruïnar la teva vida.

La idea és bona, malgrat que hi ha un parell de punts que no em semblen gaire realistes. Però vull subratllar que les atraccions morboses d'internet són més perilloses per als solitaris que no tenen ningú de confiança per comentar les seves aventures digitals que per a qui té amics i confidents al món real. Els solitaris, especialment si són ingenus, aviat se senten atrets per un esquer. No importen edat ni professió.

Paul Frampton, un físic de 68 anys d'una universitat dels Estats Units, va començar a mantenir relacions online amb una model de biquinis txeca que li va dir que estava cansada de ser un objecte per a la mirada dels homes. "¿Creus que et podries sentir orgullós d'algú com jo?" Li va preguntar a Frampton. "I tant que sí!", li va contestar ell immediatament. Ella li va proposar una cita a La Paz. La història és molt llarga, però acaba amb Frampton a la presó. En arribar a la capital boliviana va trobar un missatge de la noia, en què li deia que era a Buenos Aires, li demanava que s'hi reunís i que li portés una maleta. Frampton va ser acusat de tràfic de drogues. Va ser víctima de la seva soledat.

El que vull dir és que el millor antídot contra els perills de la realitat virtual són els amics de carn i ossos de la realitat social. Els amics del nostre fill són els primers que s'adonaran de la seva capacitat per resistir el cant de les sirenes.

stats