Una família nombrosa

Marina Sancho

Filologia Humana

La filologia es defineix com la ciència que estudia la llengua i la literatura d'un poble mitjançant el text escrit. Com he pogut constatar, el nostre cos narra a la perfecció la història de la nostra vida, la nostra personalitat, les experiències que ens han marcat. La profunditat dels nostres ulls, la forma dels nostres llavis, la superfície de la nostra pell són el poema més colpidor que hom mai hagi pogut llegir. El nostre organisme, la nostra expressió corporal, la nostra forma física són el nostre mitjà de comunicació: diem molt a través de cada mil·límetre del nostre cos, pel sol fet d'existir.

M'agrada observar els costums de la gent i elaborar les meves pròpies teories sobre la humanitat, tinc una petita faceta de sociòloga que m'ha dut a detectar un cert gust de les persones a visitar el metge, ja sigui de la medicina tradicional, homeòpata, fisioterapeuta, naturista o curandero. Som un llibre al que li agrada ser llegit, ens dóna un sentiment de plaer, tranquil·litat o satisfacció seure davant d'un expert que ens diu quins són els errors tipogràfics, semàntics o sintàctics de la nostra vida i ens ajuda a corregir-los. Les obres literàries tenen sentit només en el moment que un lector s'hi avesa i en desxifra el seu significat: estan creades per transmetre un missatge. De la mateixa manera, estic convençuda que la vida de cada qual és un missatge que frisa per ser desvetllat. Ho volem o no, diem quelcom ala resta de la existènciaper la simple manera de com som i estem al món. Tot quant som és un resum de les decisions que hem pres, de la nostra posició davantmolts aspectes, del sentit i objectius ambque dotem la nostra existència.

Per aquest motiu, m'he llançat a crear una nova disciplina: la Filologia Humana, la qual descric com la ciència que estudia el missatge i l'expressió d'una persona mitjançant el seu cos. La filologia es descrita per la wikipedia com l'amor per les paraules. De manera que la filologia humana, amb total coherència amb la etimologia del mot, busca explorar tot allò que cadascú de nosaltres expressa mitjançant les paraules més vives de totes, la nostra carn i els nostres ossos. La nostra manera de ser i estar, d'habitar i protagonitzar aquesta vida.

Estic impacient per anar descobrint els arguments i entramats més fascinants de la història de la literatura, la passió traduïda en batecs, els somnis expressats en textura, les decisions transformades en la forma que el cos ha pres. Perquè tot allò que som i pensem model·la l'aspecte amb que ens mostrem al món. I de la mateixa manera, tot allò que fem al nostre cos determina els trets de la nostra psique.