Som la llet

Alba Padró i Arocas

La farmaciola? Ets tu!

-

L'Abril és propensa a tota mena d'accidents, grans i petits. Les caigudes de genolls i de cara ocupen el top ten del rànquing i ara que no l'alleto no tinc la solució màgica a mà... O el pit i la llet a mà!!

-

La llet materna conté múltiples substàncies antivirals, antibacterianes, components antiinflamatoris... La llet és una gran medicina que no cal guardar a la farmaciola! Això sí quan no la tens al pit la trobes a faltar.

En primer lloc cal explicar que la llet materna no és estèril, la llet materna és un líquid viu amb una micro-biòtica pròpia amb estafilococs, estreptococs i bacteris làctiques. Si no hi ha cap mena d'infecció a la lletaquestsi altres bacterisconviuen en harmonia.

Per tant aquests usos de la llet són sempre en el cas de no patir cap mena de problema de lactància res de: mastitis, dolor agut al pit, obstruccions, clivelles sobre infectades.... En aquestes condicions es millor no fer servir la llet per res més que no sigui alimentar a una criatura.

Així que anem a veure aquests usos de la llet:

 • L'ús més habitual és per guarir clivelles: És un remei de l'àvia, és un dels consells més extensos quan acabes de parir i comences amb la teta. Després de la presa s'aplica una capa de llet pel mugró i es deixa assecar. D'aquesta manera el mugró s'hidrata i es protegeix. Però repeteixo en el cas de ferides obertes o sobre infectades (quan estan inflamades, vermelles, calentes a vegades supuren...) és millor no fer servir la llet i tractar la ferida com una ferida en qualsevol altre part del cos. Netejar-la dues o tres vegades al dia amb aigua i un sabó neutre, oblidar-se dels discs protectors i usar conxes protectors o anar amb el pit a l'aire, prendre el sol i si s'escau demanar al metge una crema antibacteriana.
 • Per guarir el melic: Es recomana l'ús declorhexidinao alcohol però sembla demostrar que la llet materna pot fer la mateixa feina i que si la ferida es posa una mica lletja es pot intentar guarir-la aplicar-hi llet. Si fa la ferida fa pudor o supura evidentment directament al pediatre!
 • Conjuntivitis: Hi ha estudis que demostren l'eficàcia de la llet materna en aquests casos i com es resolen amb facilitat. Percert no cal fer punteria l'ull de la criatura. En un pot estèril es pot posar una mica de llet i s'aplica amb una xeringa (sense agulla) també estèril.
 • Otitis externa: Aquest també és un dels remeis de l'àvia. Per guarir les otitis externes diuen que és de gran eficàcia administrar un parell de gotes de llet materna i tapar el conducte amb cotó.
 • Per l'acne: Sembla ser que pels granets de la cara va genial. Cal rentar-se la cara i aplicar-se la llet i deixar assecar a l'aire. Si ho intenteu ja sabeu que vull report.
 • Per la congestió nassal: hi ha discrepàncies sobre el seu ús, però hi ha qui assegura que és altament útil per descongestionarelnas de les criatures.
 • Irritacions causades pels bolquers o pel frec de la roba: Cal rentar la zona afectada, aplicar al llet i deixar assecar a l'aire.
 • Picades varies: A casa meva els mosquits ataquen amb traïdoria i premeditació, i tenir llet a mà anava genial a mitja nit. La lletmaterna té un efecte antiinflamatori que rebaixa la pica i evita la coïssor.
 • Cremades: Per les cremades de primer grau i segon grau, aquest ús l'he comprovat amb mi mateixa, la llet ajuda a guarir, evitar les infeccions i cicatritzar millor la ferida. Amb les cremades solars i a faltad'aftersuntambé va de meravella!
 • Rascades i ferides superficial: Quan vas per aquests mons sense farmaciola un raig de llet a les ferides les neteja ipotevitar que s'infectin a més els factors antiinflamatoris de la llet calmen una mica el dolor del cop.
 • Massa evidència científica no hi ha de tots aquests remeis, del que si quen'hi ha és del tractament de la conjuntivitisi les clivelles sobre infectades, però la llet humana ha estat usada durant anys per guarir o alleugerir aquestes petites dificultats. Així que ja sabeu a falta de farmaciola.... raig de llet! Però recordeu si hi ha cap problema al pit millor no fer-ho!