L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Escola BBVA Pompeu Fabra?

L'última vegada que a la meva escola vam protestar públicament ens vam posar una samarreta amb la inscripció: Retallar en educació és retallar el futur. Va ser emocionant veure com alguns alumnes van pintar-se una samarreta vella amb la inscripció amb retoladors de colors; i també alguns pares. Units per les coses que importen, com ha de ser.

Ara fa poc el president Mas enviava una carta als funcionaris demanant complicitat en "els temps excepcionals que vivim". Suposo que vol que pensem que ser cornuts i pagar el beure és un fet excepcional quan tots sabem perfectament que és part del nostre fet diferencial. Sóc l'únic que té la sensació que mentre aquí farem mans i mànigues contra la crisi altres veuran poc retocat el seu estat del benestar? El motor d'Espanya en diuen, collonut!

[tv3 3385550]

Amb les noves retallades anunciades em pregunto si l'opció d'incloure publicitat a les aules guanyarà pes a mesura que el dia a dia de les escoles i els instituts es vegi afectat; a Itàlia es veu que ja ho fan. Arribarem a veure al nostre país publicitat a les escoles? em refereixo a publicitat descarada; de publicitat subliminal ja n'hi ha a cabassos i d'anuncis ambulants en forma de vambes i samarretes també però, ens arribarem a plantejar aquesta opció diguem-ne imaginativa? de moment ja existeixen peatges en les sortides escolars però veurem en un futur situacions més desvergonyides? fins on pot arribar la dignitat d'una escola? el Barça ha tacat la samarreta de petroli i fa uns quants anys ningú s'ho podia imaginar, tacarà l'escola les seves parets de consells amb finalitats comercials o és una idea totalment descartable?

Mentre hi pensem us deixo uns quants diàlegs que espero que no s'hagin de donar mai:

Situació 1: Caminant pel carrer.

- Hola maco, a quina classe vas? a la dels dofins?

- No, a la classe Apiretal de laboratorios ERN, l'any passat anava a la classe Kellogg's Special K.

Situació 2: Comunicat telemàtic als mestres substituts pendents de nomenar.

Davant l'excepcional situació de crisi econòmica, els mestres que acceptin portar roba amb publicitat de les marques que especifiquem a continuació tindran més opcions a aconseguir una plaça.

Situació 3: Comunicat de l'escola

Darrerament hem detectat polls a la classe i com és habitual demanem a les famílies que prengueu mesures per evitar-ne la propagació.

Laboratoris Bayer ha pagat aquesta fotocòpia i els recorda que té una àmplia gamma de productes contra els polls.

Situació 4: Preinscripció

- Ja has apuntat el teu nano a l'escola?

- Sí, ahir vaig anar a portar tots els papers que demanaven.

- A veure si tenim sort i el teu fill i el meu poden anar a l'escola BBVA Pompeu Fabra.

- El meu no ho crec perquè tenim pocs punts, en canvi el teu segur que hi entra perquè tu treballes al BBVA.