Excepcionalment normal

Centre Despierta

Premis Despierta_Sant Jordi 2018

La Llegenda de Sant Jordi

"Explica la llegenda que fa molts anys, a Catalunya, concretament al poble del Montblanc, hi vivia un gran Drac que tenia atemorida a tota la població. Cada dia devorava sense compassió les ovelles dels grangers; expliquen que fins i tot, algun pobre nen si es trobava a l’abast del ferotge Drac. No hi havia en tota la regió ningú que s’atrevís a plantar cara al monstre, així que durant molt de temps, homes, dones i nens vivien condicionats als cruels desitjos del Drac.

Poc a poc, van anar desapareixent els animals i allò que més feia por, va arribar: Per poder satisfer la fam descontrolada del Drac, van haver de començar a sacrificar als veïns de la regió.

Aquests sacrificis es feien a través d’un sorteig, on nobles i servents eren inclosos per igual. Fins que un bon dia, el nom de la princesa va sortir. El Rei trist i desconsolat va haver de ser just amb el poble i va iniciar els preparatius de la gran ofrena. La pobre princesa, morta de por, acceptar el destí que li va tocar viure i junt amb el seu poble, trist i aterrat, es va preparar.

Quan va arribar el moment i el Drac ja s’estava preparant per aquell festí tant i tant especial, una lluentó es veié a l’horitzó. Es tractava d’un jove que, ple de valentia, cavalcava amb el seu preciós cavall blanc, en direcció al poblat.

Es tractava d’un cavaller anomenat Jordi, que venia de les terres del Nord disposat a lliurar el poble del Montblanc, del domini de la bèstia. Després d’una lluita acarnissada, aquell jove valent aconseguí clavar la seva llança al cor del Drac, provocant la seva esperada mort. 

Segons la creença popular, de la sang del Drac va néixer un roser, d’on el cavaller Sant Jordi prengué una rosa vermella per entregar-la a la princesa, qui no va tenir paraules per agrair l’emoció i felicitat que sentia per haver lliurat al seu poble i, a ella mateixa, d’aquell patiment.

Diverses son les explicacions d’aquesta festivitat, que arrela al segle xv, però sens dubte és la Llegenda de Sant Jordi i el Drac qui posa nom al dia 23 d’abril, dia en que els catalans i catalanes celebrem el dia  de l’amor, obsequiant a les dames amb una rosa, i un llibre als nostres galants.

El dia 23 d’abril també es celebra el dia del llibre, en commemoració a dos grans e il·lustres escriptors que en aquesta data deixaren el nostre món: Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Així doncs, la Diada de Sant Jordi és un dia per celebrar la Cultura i l’Amor."

Amb motiu del primer aniversari de Despierta Sant Cugat i coincidint amb la Diada de Sant Jordi, les passades setmanes es va organitzar un concurs de Narrativa Infanto juvenil.

L'objectiu era fomentar els valors literaris i promoure el llenguatge escrit com a mitjà de creació i comunicació.

Els nois i noies podien participar amb un microconte o amb una poesia. 

Totes les obres rebudes van ser llegides amb deteniment i els criteris de selecció varen ser: originalitat i creativitat, coherència, qualitat de l'escrit (ortografia, lèxic i gramàtica), i capacitat de síntesi en el cas dels microcontes.

A la categoria d'educació primària la guanyadora va ser la Carla Riess amb el següent relat:

QUIERO SER DOCTOR

Hace cien años, en un colegio los niños estaban en clase, cuando la profesora preguntó:

-Y bien qué queréis ser de mayores? Y los niños contestaron:

-queremos ser profesores o ingenieros. Pero un niño contestó.

-Medico, quiero ser médico.

-Cómo? -dijo la profesora.

Todos se reían de él como si fuera un payaso o como si hubiera dicho una tontería…

Su madre le decía que tenía que ser ingeniero como su padre, no médico.

Todos estudiaban lo mismo ya que quien estudiaba algo diferente lo consideraban un extraño. Un día de lluvia y niebla se propagó una enfermedad terriblemente contagiosa llamada pulmo-niebla.El niño era el único que sabía lo que sucedía , ya que estudió medicina y por tanto sabía qué medicamentos había que tomar para curarse. El joven doctor les dijo a sus compañeros que tenían una enfermedad provocada por la niebla y que nunca salieran a la calle los días de niebla.

Ese día el joven doctor les dio una lección ya que aprendieron que no nos tenemos que reír de las personas por muy extrañas que nos parezcan porque una dia nos pueden sacar de un gran apuro.

Carla Riess.

A la categoria d'educació secundària, la Laia Endrino ens va regalar uns versos inspirats en un amor i desamor adolescent:

RECUERDOS

Todo empieza en ese momento

en el momento en el que pasa el tiempo.

Mucho tiempo sin verlo

y en ese instante te das cuenta...

Te das cuenta de que lo echas de menos.

Te acuerdas de su voz al hablarte,

de esos recuerdos que nunca se olvidan,

de la primera vez que bailasteis,

y de sus ojos al mirarte que te hacían sonrojar.

Te acuerdas de la acampada de esa noche

y la luna brillaba sobre vosotros ...

¡Cómo si fuera una  señal!

Y aún así le miras como si nunca os hubierais amado.

Te dices a ti misma que lo has olvidado;

pero ambos sabéis que una parte de lo que vivisteis juntos

sigue estando ahí.

Sabéis que nunca lo olvidaréis.

Intentas evitarlo, pero al verlo se te hace imposible...

Se te hace imposible tratarlo como  a otro,

como a otra persona cualquiera.

Como si lo que sentisteis hubiera desaparecido.

Sabéis que nada cambiará el pasado.

Sabéis que no cambiará lo que sentís, ni lo que sentisteis.

Laia Endrino.

GRÀCIES a tots els nois i noies per la vostra participació!!

A Despierta Sant Cugat treballem dia a dia amb l'objectiu d'atendre les necessitats dels nens i nenes que venen al nostre centre per tal d'ajudar-los  a que puguin desenvolupar els seus talents i capacitats al màxim. Treballem de forma conjunta amb famílies i escola perquè pensem que és molt important que l’entorn més proper del nen@ s’impliqui i participi de forma activa en el desenvolupament personal, emocional, cognitiu i acadèmic dels infants.

Al nostre centre de psicologia, atenem als nens i nenes mitjançant un programa integral; tenint en compte les seves debilitats i fortaleses, el seu perfil cognitiu i nivell d'intel·ligència emocional. Duem a terme un programa de desenvolupament de les capacitats cognitives i habilitats, que dóna especial importància a la intel·ligència emocional. Mitjançant aquest programa es treballa amb els nens i nenes plantejant reptes i motivant-los per a l'aprenentatge, adaptant-lo al nivell de cada un, i realitzant modificacions a mesura que s'avança i es van obtenint èxits.

Perquè el talent que no es cultiva es perd.