Canvia el xip

Jordi Sasot

Depressió juvenil

Avui dia s'ha constatat un augment de quadres depressius i trastorns d'ansietat entre els adolescents i els adults joves. Cal destacar que un dels factors que incideixen en aquest augment és la crisi, és a dir, les dificultats econòmiques i laborals què pateixen moltes famílies repercuteixen directament entre els més joves de casa. Afecta tan a la convivència com al clima familiar. De la mateixa manera, hi ha un altre factor a tenir molt en compte: les expectatives de futur d'aquests joves. Aspecte que va molt lligat al moment social, cultural i econòmic actual.

Cal tenir en compte que, segons la OMS (Organització Mundial de la Salut), la depressió és la primera causa de malaltia i discapacitat entre els adolescents. Així com el suïcidi és la tercera causa de mort entre els 15 i els 35 anys.

Degut a la crisi molts joves es troben amb dificultats a l'hora d'independitzar-se i, també, en la recerca de feina. I és que la manca d'oportunitat laborals i la precarietat laboral són elements que provoquen molt malestar als joves. En aquest sentit, el fet d'allargar-se la convivència amb els pares fa que la infantilització i la dependència familiar no els proporcioni prou oportunitats per prendre el timó de la seva vida.

Tot això afecta significativament a l'estat d'ànim dels joves i es transforma en símptomes depressius i ansiògens. Com per exemple, mal humor, poca relació i comunicació amb la família, estrès, baixa tolerància a la frustració, canvis en els patrons alimentaris, manca de motivació, apatia, descens en el rendiment acadèmic. Per alguns experts els problemes adaptatius de la generació actual és un model de sobreprotecció i una facilitat per tenir tot allò que desitjaven que va veure's esmicolat amb la crisi econòmica. Per tant, la frustració per veure que les regles del joc han canviat i que la seva situació personal, acadèmica i laboral és molt complicada, i en alguns casos fins i tot precària, fa que molts d'aquests joves no tolerin aquestes frustracions ja que no disposen de les eines necessàries per adaptar-se a la nova situació global.

Cal a dir que la crisi no és l'únic factor a tenir en compte, sinó que el altres problemes com el bullying, l'addicció a les xarxes socials i als videojocs, el sistema educatiu, l'estil educatiu parental, les carències afectives i materials són també elements que modulen el comportament dels joves. En aquest sentit, també s'ha d'incloure l'estat d'ànim dels pares d'aquests joves. Molts pares es troben actualment amb una posició molt tensa i amb molts problemes derivats de la crisi econòmica. Aspecte que els impedeix tenir calma, paciència i ànim per atendre els problemes que tenen els seus fills.

I com podem ajudar a aquests joves? En primer lloc, cal estar molt alerta a possibles canvis en el patró de conducta i l'estat d'ànim dels joves. Davant de qualsevol signe confús o que ens preocupi és molt important demanar ajuda a professionals adequats per tal de valorar la situació i determinar si ens trobem davant d'un trastorn depressiu o ansiós. En cas afirmatiu, l'ajuda d'un professional pot ajudar al jove a nivell emocional i conductual per tal de redreçar la situació i donar les eines i estratègies adequades per fer front la seva realitat. De la mateixa manera també s'ha de treballar amb l'entorn familiar.