Criatures  /  Ara Kids 23/12/2021

El ritual del tió

No hi ha dos tions iguals ni tampoc dues maneres iguals de fer-lo cagar. Però sí que hi ha uns rituals que se segueixen a totes les cases catalanes per Nadal. Avui els repassem

2 min
El ritual del tió

Una dieta rica i variada

Quan arriben a les cases, els tions estan morts de gana. Després de passar tot un any al bosc, necessiten alimentar-se bé per fer moltes caques. Has de saber que la seva dieta és molt variada: a la majoria els agraden molt les peles de fruita o verdures, però també n’hi ha de més exquisits, que mengen galetes, plàtans o fins i tot xocolata. Ah, i alguns beuen aigua.

Que no falti la manta

Encara que a les cases hi estem calentons, als tions els agrada que els tapem amb una manta. Així se senten abrigats i còmodes, igual que tu quan et poses al llit les nits d’hivern.

Sense bastó, no hi ha cagalló

La tradició mana que, per fer cagar el tió, se l’ha de colpejar amb bastons o vares de fusta. Aquestes bastonades són tan màgiques com la mateixa soca!

"Caga tió…"

A totes les cases de Catalunya es fa cagar el tió amb una cançó. Encara que els versos varien, tots s’assemblen en una cosa: li demanen que cagui coses ben bones i dolces. 

Un moment, ara vinc

Després que el tió hagi cagat, se li han de donar uns minuts perquè en torni a tenir ganes. Llavors, és quan els nens i les nenes aprofiten per anar a una altra habitació a buscar més menjar, a cantar nadales, a escalfar el bastó o a dir el parenostre del tió. 

La llufa final

Després d’una estona cagant, el tió es queda buit. Com que no parla, ens ho fa saber amb una última cagada de torrons, carbó o, senzillament, res de res. Ah, i també hi ha tions bromistes que ens regalen cagallons comestibles. 

A casa teva és diferent?

A Catalunya hi ha milers de tions. I, com passa amb les persones, cadascú té una manera de fer, i totes són boniques. Això és el que els fa tan especials, no trobes?

Vocabulary

  • Sweet: dolç
  • Presents: regals 
  • Log: fusta, tronc 
  • To poop: cagar 
  • Fireplace: llar de foc

stats