Recursos didàctics 04/04/2020

Les orenetes

Si veus volar orenetes, senyal que el bon temps ja ha arribat. Aquests ocells migratoris ja han començat a tornar a casa nostra després de passar l’hivern a l’Àfrica. Aquí hi troben un clima càlid i aliment en abundància, i és per això que ho aprofiten per aparellar-se, fer el niu i criar. Vols saber-ne més coses?

Cristina Serret Alonso
2 min
Les  orenetes

Dues cosines germanes

Les orenetes més comunes a casa nostra són l’oreneta vulgar i l’oreneta cuablanca. La vulgar té una cua característica amb forma de forca, i la gola de color vermellós. L’oreneta blanca, en canvi, té la gola blanca, igual que la panxa i el carpó, que és la part que hi ha just abans de la cua. L’oreneta blanca és una mica més menuda que la vulgar.

Ocells que busquen recer

Les orenetes fan el seu niu amb fang. A l’hora d’escollir el lloc, els agraden més els pobles que les ciutats, tot i que allà també n’hi ha. Solen buscar racons que no siguin gaire alts, però sí una mica arrecerats, per exemple sota teulat.

Vols passar una estona divertida?

Clica aquí! Passatemps

Vine a casa, oreneta

Si una família d’orenetes fa el niu a casa vostra, ja podeu estar ben contents: vol dir que tindreu molt bona sort, perquè aquests ocells tenen fama de portar bona fortuna a les cases on s’estableixen. Has de saber també que els nius de les orenetes no es poden tocar, perquè estan protegits per llei. Si algú n’enretira algun, li poden posar una multa!

Si l’oreneta vola baix... agafa el paraigua

¿Sabies que les orenetes són un bon indicador de pluja? Aquests ocells s’alimenten sobretot de mosquits, i quan ha de ploure aquests insectes volen més baix perquè tenen les ales humides. Llavors les orenetes, que els cacen al vol, també volen més arran de terra.

El Projecte Orenetes

¿Vols convertir-te en protector de les orenetes? L’Institut Català d’Ornitologia ha posat en marxa el Projecte Orenetes per localitzar nius d’orenetes cuablanca als pobles i ciutats de Catalunya i així poder-los protegir. Hi pot participar tothom, només cal recórrer els carrers amb molta atenció per localitzar els nius i apuntar-ne algunes dades. Pots trobar més informació a www.orenetes.cat.

Vocabulary

Swallows: orenetes

Winter: hivern

Hard working: treballadors

Birds: ocells

Journey: viatge

Nest: niu

Far: lluny

stats