Recursos didàctics 05/11/2021

El mes de novembre

El novembre arrenca amb el canvi d’hora, els panellets i el record de les persones que ja no hi són. A mesura que avança, va arribant el fred, que ens obliga a treure les jaquetes de l’armari, i, quan arriba al final, l’hivern ja treu el nas i Nadal ja s’anuncia. Però el novembre també és un mes musical i daurat com l’or. Avui t’expliquem per què

2 min
Curiositats sobre el mes de novembre.

El novè mes dels romans

El novembre és l’onzè mes del calendari gregorià. És a dir, del nostre calendari. En diem així perquè el va establir el papa Gregori XIII l’any 1582. Però l’origen del calendari és romà. A l’antiguitat, l’any començava el mes de març i el novembre era el mes número nou. Per això es diu així (de novem, nou). 

Un mes molt musical

Santa Cecília és la patrona dels músics, perquè segons la tradició cristiana va cantar a Déu en el moment de la mort. Per això se la representa tocant un instrument i envoltada d’angelets músics. I per això, cada 22 de novembre, a tot arreu se celebra la festivitat de Santa Cecília amb recitals de música i cançons.

Prou violència! 

El 25 de novembre és el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. És a dir, la violència masclista que pateixen les dones pel fet de ser dones. Aquest dia és important per mostrar el suport a les víctimes i s’aprofita per reclamar lleis que les protegeixin.

El fred truca a la porta

Al novembre encara som a la tardor, perquè l’hivern no arriba fins al 21 de desembre. Però com que es fa fosc més aviat i les temperatures ja han començat a baixar, tenim més sensació d’hivern. 

Un eclipsi de lluna

El divendres 19 de novembre d'enguany hi haurà un eclipsi parcial de lluna. A Catalunya es podrà veure una mica quan es comenci a fer de dia, passades les 7 del matí. El màxim serà cap a les 9, i al migdia ja no en quedarà res. 

El temps de l’or líquid

Al novembre es cull l’oliva i arrenca la campanya de l’oli nou. És a dir, de l’oli que s’ha elaborat amb l’oliva de la temporada. Aquests dies els pagesos van atrafegats collint olives i portant-les als molins. Quines ganes de tastar el primer raig!

Vocabulary

  • Hemisphere: hemisferi
  • Spring: primavera
  • Wacky: esbojarrat
  • To forget: oblidar
  • Word: paraula
  • To buy: comprar
  • Nothing: res


stats