Recursos didàctics 28/12/2019

Les 12 campanades

Al 2019 només li queden tres dies. Dimarts a la nit encetarem un nou any, i ho farem amb el ritual de les dotze campanades. Avui t’expliquem algunes curiositats sobre aquesta tradició i també et donem alguns consells per començar el 2020 amb bon peu. Bon any!

Cristina Serret
2 min
Les 12 campanades

Per què mengem raïm?

La tradició mana que ens mengem un gra de raïm amb cada campanada. Ningú sap del cert on i quan va començar aquest costum, però sovint s’explica que el van inventar uns pagesos valencians, cap al 1909. La llegenda conta que aquell any van tenir més raïm del que podien vendre i es van empescar aquest ritual per donar-li sortida.

Una nit de bruixes

El 31 de desembre, dia de Sant Silvestre, les bruixes fan festa grossa. O almenys això diu una tradició molt antiga. També assenyala que aquella nit les bruixotes són més poderoses que mai, i es dediquen a voltar pels carrers per espantar la gent.

Vols tenir un bon 2020?

La nit de Cap d’Any sol venir acompanyada de molts rituals que invoquen la bona sort. Menjar-se el raïm n’és un, però n’hi ha una pila més. Per exemple, deixar les maletes a la porta farà que viatgis molt. Si fiques una peça d’or a dins de la copa de cava o a dins de les sabates guanyaràs molts diners. I si entres al 2020 a peu coix sobre la cama dreta, tindràs un any ple de fortuna!

Un pas de bou

A partir de finals de desembre el sol es va ponent una mica més tard i el dia comença a créixer. I a cada setmana que passa ho notem una mica més. És per això que diem que “Per Nadal, un pas de pardal” (en referència al fet que el dia s’allarga molt minsament) i “Per Ninou [1 de gener], un pas de bou”. És a dir, que avança amb una mica més de velocitat.

Vocabulary

To check: revisar

New Year: any nou

Resolution: propòsit

Lentils: llenties

Belief: creença

Legumes: llegums

Money: diners

stats