Criatures 28/04/2012

I aquest estiu, què fem?

Trinitat Gilbert
3 min
I aquest estiu, què fem?

Els pares del Centre d'Esplai La Teranyina (www.lateranyina.org ) coneixen molt bé la casa de colònies on s'estaran els seus fills amb els monitors 15 dies del mes de juliol. I és que pares, fills i monitors passen junts el primer cap de setmana de maig als Refugis (Pla de l'Estany), la casa de colònies triada per a les vacances d'estiu d'aquest any.

Durant dos dies, pares i criatures hauran de fer les activitats que organitzin els monitors a la casa de colònies. "L'experiència és molt bona, perquè així, al juliol, quan els fills estan amb els monitors, als pares ens és més fàcil imaginar-nos el que deuen estar fent i el que no fan", explica Anna Esteve, mare de la Maria i de l'Anna i membre del consell de pares de l'Esplai.

La sortida dels pares també serveix per comprovar les instal·lacions. La piscina, les habitacions i el menjador són de les primeres coses que comproven. "És una manera de quedar-nos tranquils, perquè hem comprovat per nosaltres mateixos que el lloc està molt bé", continua explicant l'Anna.

La dinàmica de la sortida és curiosa, perquè els pares tenen el mateix rol que els fills. Fins i tot s'organitzen en grups de servei, tal com faran els fills durant el mes de juliol. Això vol dir que es divideixen les tasques de parar, desparar taula i comprovar que l'habitació hagi quedat recollida. "A les criatures els agrada que entrem en la dinàmica de l'esplai, perquè és com si fóssim un més". En aquest sentit, l'any passat, el dissabte a la nit, després de sopar, pares i fills es van disfressar de grups musicals i van acabar ballant. "A nosaltres ens va tocar vestir-nos de les Spice Girls. Els monitors ens van facilitar la roba i tots quatre les imitàvem".

Conèixer la dinàmica

Ara bé, a la nit hi ha un moment per als pares. "Els monitors porten a dormir les criatures i els pares ens quedem al menjador preparant un ressopó". Serà el moment en què pares i monitors estaran sols per parlar, per comentar la jugada, per explicar si els agrada o no el que han fet i també per cantar. "Sempre portem la guitarra i acabem cantant", diu l'Anna.

I d'aquesta activitat que pares i fills fan al maig com a test, arribarem al juliol. El mes per excel·lència de colònies, sortides d'idiomes i casals d'estiu. "Els quinze dies que la Maria i l'Anna s'estaran de colònies, nosaltres estarem treballant", comenta l'Anna. Fa 8 anys que les seves filles van al Centre d'Esplai La Teranyina i sempre ho han fet d'aquesta manera. El fet de treballar durant els dies de colònies els permet estar més dies de vacances amb elles quan en tornin. Les vacances escolars les tenen dividides de 15 dies en 15 dies. 15 dies de colònies. 15 dies de vacances del pare. 15 dies de vacances de la mare. I 15 dies de vacances tots quatre junts. "És també una manera de no haver de tirar massa de cangurs", conclou Anna Esteve.

Per a què serveixen les colònies?

Les colònies d'estiu no són uns dies per col·locar les criatures, sinó un espai perquè desenvolupin el seu currículum vital. Són unes hores i uns dies de formació extraordinària, i, a més, els passaran en companyia de criatures de la seva mateixa edat, amb qui aprendran jugant. També hi faran contactes que, en un futur, els poden ser importants.

Les colònies desenvolupen habilitats socials i emocionals en un espai que no és ni l'acadèmic ni el familiar.

A més, aquests dies de convivència lluny dels pares potencien l'autonomia personal, que està lligada al desenvolupament emocional de les criatures.

stats