DOCTORA SETCIÈNCIES
Activitats amb nens 06/08/2017

La roda hidràulica

1 min
Fem una roda hidràulica

Fem una roda hidràulica. És el mecanisme que tenen els molins d'aigua, que aprofiten la força de l'aigua i la converteixen en energia mecànica.

Material:

1 CD

8 culleretes de postres de plàstic

5 palletes

1 bric buit i net

1 retolador permanent

1 regle

Cola d'enganxar potent

Cinta adhesiva

Tisores

Agafa el CD i, amb el regle, dibuixa quatre línies que es creuin al centre del disc. És molt important que la distància entre les línies sigui la mateixa.

Amb l’ajuda d’un adult, enganxa les culleretes sobre les línies, tal com es veu a la il·lustració. Han de quedar de costat i mirant totes cap a la mateixa direcció. Si poses el CD sobre un objecte pla però gruixut les podràs enganxar més còmodament.

Mentre s’asseca la cola, uneix les quatre palletes amb cinta adhesiva pels dos extrems. Comprova que passen per l’orifici del CD i que el CD pot girar. Aquest serà l’eix de la nostra roda.

Retalla la part superior del bric. Retalla també dos dels laterals més amples. Als dos laterals restants, retalla dos semicercles de la mida de les palletes.

Experimenta: passa les palletes pel centre del CD i col·loca-ho tot de manera que els extrems quedin recolzats sobre els semicercles que hem fet al bric. Omple’l amb una mica d’aigua perquè pesi una mica. Posa la roda de culleres sota l’aixeta i fes sortir un raig d’aigua, primer fluix, i després més fort. Observa com la roda gira a mesura que hi va caient més aigua.

stats