Activitats amb nens 11/01/2022

'Mozartland', un espectacle familiar fet per una família

Compartir aficions en família és una oportunitat per crear vincles

3 min
'Mozartland' és un espectacle familiar, pensat per nens a partir de 3 i 4 anys, on es parla del joc i tothom s’ho passa bé

Hi ha famílies que aconsegueixen encaixar bastant bé la feina, les aficions i el temps lliure de grans i petits. Un bon exemple són els Hervàs Dalmau, membres de l’equip artístic de Mozartland, el concert espectacle amb música en directe que ens convida a entrar a l’habitació de jugar del petit Mozart i la seva germana, on s’escenifiquen els contes populars que més van divertir el geni de Salzburg. Clara Dalmau (42) i Marc Hervàs (51) són parella i companys de feina. Ella és actriu de La Companyia del Príncep Totilau i també es fa càrrec de part de la producció, i en Marc és director d’escena, membre de la companyia i director de l’espectacle Mozartland. A més són els pares de la Laura (11), en Bernat (8), en Martí (4) i en Roc (2). Per reblar el clau, en Bernat i la Laura també són actors a Mozartland, interpreten el Mozart nen i la seva germana Nannerl.

Treballar en família

Tant la Clara com en Marc porten tota la vida dedicant-se a espectacles familiars i en fa 15 que ho fan des de Totilau, però a partir del moment que van començar a tenir fills se’ls va complicar la conciliació perquè sobretot treballen els caps de setmana: “Feia temps que ens ballava pel cap la possibilitat que els fills més grans pugessin a l’escenari. Quan teníem bolos lluny i estàvem dies fora de casa era una mica dur per a tots i pensàvem que era una llàstima no poder compartir l’experiència amb ells. Ens havíem plantejat que s’hi afegissin quan fossin més grans”, explica la mare. De fet, els fills han sigut font d’inspiració per a la creació de diversos espectacles, diuen que l’experiència els ha demostrat que a les criatures, si fa no fa, els agrada el mateix. Per exemple, és a partir de les preguntes que els feia en Bernat quan tenia 6 anys que neix l’espectacle Mare Terra i la passió pels contes populars d’en Martí és el punt de partida de Mozartland.

Els germans Bernat i Laura són actors a 'Mozartland'

L’opció de treballar en família els permet passar més temps junts. Fa poc han estat de gira pel País Basc i han aprofitat per marxar tots sis. “Quan podem hi anem tots. Al petit encara li dono el pit. Quan estem a la destinació busquem cangur, a vegades des del mateix teatre ens recomanen algú de confiança amb qui estan les hores de muntatge i durant la funció”, comenta la Clara. Quan van suggerir als més grans formar part de l’espectacle, els va agradar la idea. Ara, si algun cop els fa mandra pujar a l’escenari o anar de gira, els proposen buscar substituts però sempre els diuen que no, que ells volen seguir a l’espectacle. “El teatre és com un joc, és divertit i a ells els agrada molt. No ens ha sorprès que acceptessin la nostra invitació però si haguessin dit que no, hauríem repensat l’espectacle”, afirma el pare. Tant ell com la Clara tenen una visió del teatre com una feina artesanal que es fa en equip: “Ens agrada compartir-ho amb ells, que coneguin de primera mà com és el procés fins que surts a l’escenari, que quan ets a l’escenari hi surts amb la tranquil·litat d’haver fet la feina, i l’esforç té la seva recompensa”, explica la Clara, i en Marc afegeix que els fills s’hi han incorporat amb bastanta naturalitat: “Potser perquè ens han vist fer-ho tota la vida”.

L’espectacle compta amb música en directe, un quartet de corda i flauta travessera. La selecció musical està pensada perquè agradi als més petits de manera directa i fàcil i hi connectin emocionalment. “Hem fet molts espectacles relacionats amb la música clàssica. La tria musical de Mozartland l’hem començat buscant el que tenia Mozart per quartet per a flauta i a partir d’aquesta base hem buscat la resta”, comenta el director musical. És un espectacle familiar, pensat per a nens a partir de 3 i 4 anys, on es parla del joc i tothom s’ho passa bé: “Riuen dels personatges, els hem afegit elements còmics i sobre la música de fons hi ha gags visuals, amb molta gestualitat, una mica chaplinesc”.

La Clara reconeix que fan festa de coses molt senzilles: “No viatgem gaire; per tant, quan estem de gira i parem a sopar ja resulta especial”. Tot i així admet que hi ha moments que són pesats, les hores de muntatge durant les quals les criatures han de distreure’s les aprofiten per fer deures o llegir revistes del Cavall Fort i a vegades també tenen estones amb la tauleta.

Compartir en família

En general, a les famílies cadascú té tasques diàries i una sèrie de rutines que fan complicat tenir una estona plegats, fins al punt que moltes vegades infants i adolescents tenen certes mancances emocionals i afectives per aquesta falta de temps compartit. La psicòloga infantojuvenil Mari Carmen Gutiérrez explica que també hi ha mainada que intenta cridar l’atenció dels pares de manera més distorsionada: “D’aquí que l’oci en família sigui primordial. Pot ser fer un joc de taula o tenir 10 minuts per llegir un conte plegats. Em trobo amb nens petits que han de negociar amb els pares que es quedin una estona més amb ells o germans que no saben jugar entre ells”. Considera que la decisió de la Clara i en Marc d’implicar els seus fills grans en la representació de Mozartland és molt bona idea perquè els permet transmetre als fills una sèrie de valors que són importants, i alhora fan una activitat conjunta. A més, el teatre és una activitat que facilita l’expressió emocional i adquirir habilitats socials. “Les famílies que comparteixen activitats lúdiques, esports o altres aficions tenen més temps per compartir, parlar, comunicar-se i gaudir. Fer-ho junts els ajuda a comprendre’s i conèixer-se millor”, assegura pensant especialment en l’adolescència, una etapa durant la qual costa més que fills i pares connectin. Compartir afició és un bon fil conductor de la relació entre els uns i els altres: “Si els pares no s’involucren des que els fills són petits a fer tasques o compartir aficions, després es lamenten perquè no saben com comunicar-se amb els fills o diuen que estan tot el dia tancats a l’habitació”, remarca Gutiérrez.

stats