Activitats amb nens 11/05/2019

¿Tens memòria de peix…

…o d’elefant? Hi ha persones amb una memòria prodigiosa i d’altres que de seguida s’obliden del que han vist o sentit. Avui t’expliquem algunes curiositats sobre la memòria, un mecanisme del cervell que ens permet emmagatzemar informació i fer-la servir quan la necessitem

Cristina Serret
1 min
¿Tens memòria  de peix…

Els peixos, els més desmemoriats

Quan algú té poca memòria, diem que té memòria de peix. Fins no fa gaire, es pensava que els peixos només podien recordar uns pocs segons. Però fa uns anys uns científics canadencs van arribar a la conclusió que algunes espècies poden recordar fins a dotze dies. Així doncs, la memòria de peix és breu, però no tant com ens pensàvem.

Els elefants i la seva memòria colossal

A l’altre extrem hi trobem els elefants, famosos per la seva gran memòria. Se sol dir que un elefant mai oblida. Per comprovar-ho, s’ha fet seguiment de manades d’elefants en llibertat i s’ha vist que són capaços de recordar llocs on en el passat havien trobat aigua i aliments i retornar-hi.

La memòria humana, un pou sense fons

Quan el disc dur del teu ordinador està ple, ja no hi pots desar res més. Per sort, el disc dur dels humans -el cervell- té una capacitat il·limitada. Podem memoritzar tantes coses com vulguem. Ara, també és cert que molta informació s’oblida amb el pas del temps.

Quin és el número de telèfon dels pares?

Hi ha coses que recordem sense adonar-nos-en, com els cromos repetits o l’olor de la colònia de la mare. Però altres vegades hem de fer l’esforç de memoritzar, com per recordar el número de telèfon dels pares.

Vocabulary

To forget: oblidar

Childhood: infància

Memories: records

Researchers: investigadors

Unsolved: sense resoldre

To aid: ajudar

Storage: emmagatzematge

stats