Criatures 30/01/2016

Toca tallar! Perruqueries a mida

Les perruqueries infantils proliferen a les nostres ciutats per la demanda d’un servei que s’adapti a les necessitats dels infants, que no són clients fàcils

Xavier Tedó
4 min
Toca tallar! Perruqueries a mida

Una geganta, dues pantalles de televisió amb dibuixos animats, una consola, una taula amb llapis per pintar, contes o jocs d’encaixos. No és una ludoteca, és la perruqueria infantil La Geganteta, que el Francesc i la Natalia van obrir fa poc més d’un any a Gràcia. Es tracta del primer establiment d’aquestes característiques que s’obre en aquest barri de Barcelona i un de la desena que n’hi ha a tota la ciutat, alguns dels quals formen part de diferents cadenes.

L’obertura del negoci va ser el resultat d’un viatge que van fer a Buenos Aires, la ciutat natal de la Natalia, on van descobrir una perruqueria infantil molt senzilla però amb una gran vida social: “Com que la nostra nena va néixer amb molt cabell i era un calvari anar a la perruqueria amb ella, perquè no li agrada que li tallin els cabells, vam pensar que seria una bona idea obrir una perruqueria per a infants”, remarca el Francesc. La parella va aprofitar que ell no tenia feina, i ella poca com a modista, per embrancar-se en una feina que els permetés estar més temps amb la seva criatura.

La premissa de l’establiment és clara: que els infants siguin els autèntics i únics protagonistes. El seu propietari ho explica: “És una perruqueria en què poden mirar la televisió o jugar a la consola mentre els tallen els cabells, i si s’han d’esperar poden estar per terra jugant com si fossin a la seva habitació. Els pares estan més relaxats perquè no pateixen perquè no trenquin res”.

L’usuari més petit que han tingut només tenia un mes i mig, però la majoria tenen entre tres i quatre anys: “Hi poden venir des de nens ben petits fins a nanos de catorze anys i cada cop en vénen de més grans, sobretot noies que volen fer-se extensions, un tatuatge temporal o pintar-se les ungles”.

Productes naturals

Tot plegat ho fan utilitzant només productes naturals o sense components químics que puguin ser nocius per a la pell: “Aquest és un altre aspecte que ens diferencia de les perruqueries convencionals que fan servir productes agressius”, anota el responsable de La Geganteta, que ofereix un tractament d’extracció manual de polls i llémenes amb pinta i locions naturals que varien en funció del grau d’infestació. Un servei que s’ha de demanar amb cita prèvia perquè es tanca la perruqueria per a l’infant que ha de rebre el servei.

Una altra de les virtuts del local és la seva consciència mediambiental. Tots els mobles són reciclats. També els dos espectaculars cotxes de museu on s’asseuen les criatures i que són la joia de la corona de l’establiment, juntament amb la geganteta que va construir el Francesc amb el seu nebot.

No ser una molèstia

La Nerea, que és el primer cop que visita La Geganteta, sempre ha portat la seva filla a perruqueries infantils: “El seu germà gran només ha anat un cop a una perruqueria específica perquè vol anar amb el seu pare a tallar-se els cabells, però la nena, que encara és un nadó, sí que hi ha anat sempre”. Ho fa per l’especialització d’aquests establiments: “No totes les perruqueries convencionals estan preparades per rebre nens i encara menys nadons. Mai saps si es revolucionaran, i no tots els clients estan a gust amb nens, i això, ens agradi o no, és així”. No hi ha hagut una mala experiència prèvia a l’hora de prendre aquesta decisió: “Ho he fet simplement perquè tenia ganes de provar-ho i, com que sóc bloguera, he vist que molta gent les recomanava a mesura que se n’anaven obrint”.

La tranquil·litat de saber que no ets una molèstia fa que la clientela repeteixi. “Està tot pensat perquè la mitja hora que et passes allà no sigui un infern ni per a tu ni per als teus fills. No has de patir perquè no trenquin totes les revistes del cor”, assenyala rient la Nerea, que el que més valora del servei és el tracte que reben els petits, la professionalitat i el preu ajustat. I, per tot plegat, la demanda creix: “Tenim una clientela molt fidel”, subratlla el Francesc, que ha aconseguit juntament amb la Natalia convertir la perruqueria en un punt de trobada dels més petits al barri, sortejant disfresses que elabora ella mateixa, organitzant intercanvi de cromos de diferents col·leccions els dissabtes a la tarda o promovent jornades solidàries, com el tall de cabell gratuït per ajudar en la confecció de perruques per a pacients oncològics.

Aposta de futur

La Nerea creu que és un sector a l’alça: “Hi ha mares que van molt a la perruqueria i aprofiten que tenen confiança amb la perruquera per demanar-li que talli els cabells als seus fills, però cada cop hi ha més demanda de locals especialitzats per a nens perquè saps que allà saben tractar-los”. Tot i això, no relaciona el creixement d’aquest tipus d’establiments a una excessiva permissivitat dels pares a l’hora de fixar uns límits clars en el comportament de les seves criatures: “És difícil que un nen estigui quiet vint minuts, que és el que pot durar el tall. Els meus fills són capaços d’aguantar una estona quiets, però, si tenen alguna distracció, al professional li serà més fàcil treballar”. La Nerea afegeix: “No hem d’oblidar que per a ells no és un lloc agradable com ho és per als adults, sinó una necessitat imposada pels pares”. I assegura que “és més important que facin els àpats sense mirar la televisió que no pas que la mirin aquí”.

La bloguera defensa la segmentació per edats de serveis com aquest: “No crec que impedeixin o endarrereixin el seu contacte amb el món adult, a la perruqueria s’hi va puntualment. Així doncs, deixem que sigui un moment divertit i fluid, que dels altres ja en tenen prou amb pediatres i metges!” La prova més evident que la iniciativa la clava és, com sentencia el Francesc, que “molts nens ploren quan entren però després ploren perquè no en volen marxar”.

stats