Criatures 24/08/2013

Es PP i es 'forad d'es cul'

Jaume Cela & Juli Palou
2 min

Aquests del PP cada dia se superen. Per frenar l'envestida "pancatalanista" el govern balear subvencionarà el proper curs els llibres de text que estiguin escrits en la modalitat balear. Olé!, president Bauzá. Les ments pensants d'aquesta nova modalitat s'agrupen en l'anomenada Acadèmi de sa Llengo Baléà. Si voleu fer-vos un fart de riure -i també de plorar- us aconsellem que consulteu l'apartat de barbarismes d'aquesta insigne institució. Descobrireu que en espanyol diuen demen cial , que en català també diem dem encial i que en baléà s'ha de dir de lòcos . Si seguiu consultant aquesta proposta de lòcos podreu descobrir que l'anatomia de la gent de les Illes és un xic diferent de l'espanyola i de la dels catalans, perquè si bé tant a les Espanyes com a les terres que promovem el pancatalanisme tenim tibia i tíbia , respectivament, els illencs tenen un os de sa cama . Esclar que sí! Es veu que l'altre os de la cama, que anomenem peroné , per a ells és tan inútil i absurd com llegir l'Alcover-Moll, la literatura d'en Joan Veny o les autoritats filològiques de la Universitat de les Illes Balears (UIB), que, segons l'Estatut, constitueixen el màxim òrgan consultiu en matèria lingüística del govern balear.

Decrets de temps tristos

De cultura, poca. Això sí, es gastaran 70.000 euros promovent un material escolar per fer el ridícul més espantós davant la comunitat científica i de tothom que tingui dos dits de front. Al costat d'això, el mateix govern de Bauzá aposta per una escola trilingüe, perquè amb el tema de l'anglès no s'hi pot fer broma. Resultat: arraconar el català, dissoldre el procés d'immersió i treure pit amb un decret que, passant per alt la idea de competència plurilingüe, s'omple la boca amb el tema de l'anglès. En aquest cas, però, en autèntic baléà.

Una manera de fer que és pròpia d'aquest temps fosc que vivim. Fa basarda constatar com es malmet una democràcia que molts associem encara a enteniment i a sensibilitat social. Però es veu que no, que l'únic que interessa a alguns és que ens abaixem els pantalons per donar-nos de manera descarada per allò que en espanyol i en català anomenem ano i anus , i que els acòlits populars disposats a promoure l'ensenyament del baléà explicaran el proper curs que s'ha d'anomenar forad d'es cul .

stats