Criatures 04/08/2014

Més enllà del mar i muntanya

Un banquet etern al Museu Egipci, un campus tecnològic i robòtic o un bateig de golf són algunes de les activitats ben originals que es poden fer a l’agost

Paloma Arenós
5 min
Més enllà del mar i muntanya La casa de les nines del món

Més enllà de les previsibles vacances i activitats lúdiques al mar o a la muntanya, l’agost obre un ampli ventall de propostes ben originals arreu del territori. Diferents empreses i institucions aposten per iniciatives plenes de creativitat i joc perquè els dies de descans siguin inoblidables. N’hi ha per a totes les edats, tant per als infants més petits com per als joves i pares. I si els participants, a més de divertir-se, aprenen i experimenten un enriquiment interior, doble objectiu assolit. Des del Criatures hem fet un petit recull de les activitats que es fan aquest mes ben original. Passeu, passeu.

El banquet etern

El Museu Egipci de Barcelona està obert al públic a l’agost i cada divendres al vespre -sempre prèvia reserva al telèfon 93 488 01 88- sorprendrà amb El banquet etern, una visita guiada per les instal·lacions que s’acompanya d’una degustació gastronòmica que permet fer un fugaç viatge en el temps a les cuines de l’antic Egipte. Elisabeth Garcia, del Museu Egipci, detalla que amb aquesta proposta el visitant descobrirà “els entrellats de l’art culinari de l’època dels faraons”. “Tot i que no puc revelar en què consisteixen els plats, sí que avanço que sorprenen per la seva contemporaneïtat”. L’àpat s’embolcalla amb l’aroma de l’encens i la música. “És una bona activitat per a famílies amb fills adolescents o ja més grans, que vulguin fer una visita diferent al museu”.

Abans de l’inici del curs escolar, de l’1 al 5 de setembre, el Museu Egipci proposa tallers infantils d’un dia pensats per a criatures de 5 a 12 anys. Els més petits, de 5 a 8 anys, coneixeran personatges com les reines Nefertiti i Cleopatra i el faraó Tutankhamon, i descobriran com es van construir les piràmides o com es feia una mòmia. Per als de 9 a 12 anys, hi ha tallers en què es descobrirà què contenien les tombes egípcies, com es desxifra l’escriptura jeroglífica, què havien de fer els antics egipcis per arribar a l’eternitat i com era la seva vida quotidiana. Però per als qui vulguin aprofundir-hi més, el centre ha organitzat un curs juvenil, Egipte, terra de faraons, de cinc dies, adreçat a nens de 9 a 13 anys que versa sobre la vida quotidiana dels antics egipcis. Serà de les 10 a les 17 hores i costa 180 euros.

Robots, cinema, riures

És un campus tecnològic, especialitzat en robòtica, adreçat a joves de 8 a 18 anys i amb la peculiaritat que és itinerant pel territori català. Es tracta del ClauTIC Camp, una iniciativa impulsada pel jove emprenedor Marc Gálvez que aquest estiu arriba a la quarta edició amb 200 participants inscrits -més els que encara són a temps de fer-ho via web- als campus de Calella, Platja d’Aro, Puigcerdà i Sitges (l’últim, de l’1 al 5 de setembre). Gálvez, enginyer, proposa un campus de robòtica amb “diferents reptes per resoldre, relacionats amb el cinema, a través dels robots”. “És un espai pluridisciplinari en què toquem matèries diverses com l’enginyeria, la història o la creativitat”, explica. Per exemple, els joves recrearan la cursa de quàdrigues de Ben Hur o una escena de Titanic en què els robots s’enfrontaran als icebergs.

L’impulsor destaca que els inscrits “desenvolupen la creativitat, ja que construeixen el robot amb peces de Lego, tal com ells volen, deixant via lliure a la seva imaginació, a més de treballar en equip, fent diferents rols, com els de l’enginyer, l’ajudant de construcció, el programador i el comunicador, que cada dia penja fotos i informació en un blog”. Per construir els robots podran fer servir peces exclusives com les VEX IQ i uns dinosaures robot Pleo, que porten “expressament de la Gran Bretanya, ja que aquí no es troben”, diu Gálvez.

Bateig de golf

L’equip de l’E-Project Golf Academy ofereix -tant al Vilalba Golf, al Vallès Oriental, com al Club de Golf Reus Aigüesverds- l’última tecnologia per jugar a golf. “Volem que el jugador aconsegueixi el seu màxim potencial de manera agradable i divertida, proporcionant-li un bon retorn immediat del seu swing gràcies a tecnologies punteres com el FlightScope i el V1, que permeten a un jugador de qualsevol nivell progressar més ràpidament”, subratlla Antonia Pomedio, responsable de l’E-Project Golf Academy.

Però per als que es volen iniciar en el món del green, aquests dos camps ofereixen un bateig de golf en família. “Depenent del nombre de membres, ens podem estar entre una hora i mitja i tres hores oferint jocs als més petits, a més d’una explicació dels elements bàsics i dels moviments. Aportem tot el material, adaptat a cada edat, i és una experiència realment maca. Volem demostrar que el golf no és un esport per a gent rica, sinó que és assequible i passes un dia envoltat de natura. En gaudeixes molt”, subratlla Pomedio. De fet, durant el curs el golf de Vilalba ofereix visites gratuïtes a les escoles perquè coneguin les instal·lacions i els alumnes vegin més proper aquest esport.

Capses molt socials

Ja fa anys que estan de moda les Smartbox, amb ofertes de viatges, restaurants i balnearis. Seguint la seva estela, però posant unes arrels profundes en el compromís social, neix el projecte Ergosum, unes capses plenes d’experiències basades en valors i amb activitats pensades per gaudir-ne en família i que organitzen entitats del tercer sector de Catalunya. De fet, amb un preu de 50 euros s’assoleixen dos objectius: s’ajuda a finançar projectes socials i, alhora, les famílies han de triar entre 25 propostes lúdiques pensades per a infants de 3 a 12 anys.

Un cel ben especial

Al Parc Astronòmic del Montsec hi ha el Centre d’Observació de l’Univers. L’Ull del Montsec és un planetari digital per observar el cel en directe. La seva cúpula i la paret s’obren completament i deixen el visitant sota l’espectacular cel del Montsec. El Parc de Telescopis és l’espai reservat a l’observació del firmament, tant nocturn com diürn. A més, avui, a les deu de la nit, comença el cicle de concerts Música sota les estrelles, que inclou també la sessió al Parc de Telescopis. Les entrades dels concerts costen 12 euros i es venen a la web del Parc.e

La casa de les nines del món

És com la casa de les nines del món. El Museu de la Nina de Castell d’Aro, d’entrada gratuïta, compta amb un fons de més de 800 peces de totes les èpoques i d’arreu del planeta. A la planta baixa hi ha nines d’arreu del món, i destaquen una col·lecció de peces elaborades amb ganxet i d’altres creades exclusivament per a col·leccionistes. A la planta superior es poden veure les nines més antigues, del segle XIX i la primera meitat del XX. Per commemorar el seu 15è aniversari, dotze artistes de renom han personalitzat la figura de la nina tradicional catalana, la pepa, però amb mesures humanes.

També es pot visitar el Castell de Benedormiens, també de franc. Les famílies que vulguin aprofitar al màxim les vacances a l’entorn de Platja d’Aro, Castell d’Aro i S’Agaró, en plena Costa Brava, tenen una àmplia agenda d’activitats familiars, com Llegir té premi, a la biblioteca Mercè Rodoreda, el Campionat de Sudoku a la mateixa biblioteca (14 d’agost) i l’animació infantil al passeig Marítim fins al 25 d’agost.

stats