Criatures 28/03/2015

Estalviar energia a casa

La guia interactiva llareficient.amb.cat, de l’AMB, ofereix consells pràctics per aconseguir un estalvi energètic a casa

Gemma Castanyer
3 min
Estalviar  energia a casa

El David i la Maria tenen tres fills i viuen en un pis de lloguer a Barcelona. El seu dia a dia està farcit de petites accions quotidianes que els permeten ser eficients energèticament, una actitud que mantenen per “principis mediambientals i per estalvi econòmic”, afirma ell: “És una qüestió d’hàbits que portem a terme sempre que podem. Per exemple, l’espai exterior de casa ens permet estendre la roba, fins i tot en dies de pluja, perquè hi ha una part de cobert i així ja no ens cal l’assecadora. La nova rentadora que hem comprat és eficient de classe A++. Tenim la cuina d’inducció, que consumeix menys que les cuines elèctriques, i hem prescindit del microones i la cafetera de càpsules”.

Pel que fa a la il·luminació, la parella ha posat llums de baix consum i als lavabos han ideat un fàcil sistema perquè els vàters tinguin doble cisterna: “Com que els sanitaris són d’origen i n’hi ha un que no té doble cisterna, hi hem posat una ampolla a dins perquè no gasti tanta aigua”, diu.

L’Arnau, el Pau i el petit Martí, acabat de néixer, a poc a poc van adquirint tots aquests hàbits. Estan acostumats a separar els residus en cinc fraccions diferents, a no malgastar l’aigua mentre es renten les dents i a banyar-se amb dos dits d’aigua: “Els adults ens dutxem i a ells els posem un cul d’aigua perquè juguin una mica. Aprofitem la primera que surt freda perquè de seguida es barreja amb la calenta”, diu el David. A més, van a l’escola caminant i participen en fires d’intercanvi per consumir productes reutilitzats.

Una guia per a tots

Moltes de les accions energèticament eficients que el David i la Maria porten a terme es poden trobar des d’aquest mes de març a Llareficient.amb.cat, una nova web interactiva creada per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) amb consells pràctics per a tothom qui vulgui fer de casa seva un espai més eficient energèticament parlant, alhora que estalvien diners; per exemple, reduint el consum d’electricitat, baixem l’import de la factura i reduïm la petjada ecològica de casa.

“Aquesta guia digital vol que la ciutadania tingui més capacitat de prendre decisions a casa, que tinguin en compte beneficis i costos ambientals i energètics”, explica Ana Romero, cap de secció de sostenibilitat i educació ambiental de l’AMB.

La guia és molt senzilla d’utilitzar, les persones i famílies que la facin servir s’hi identificaran perquè es presenten situacions i espais ben quotidians. En començar l’usuari pot escollir entre els diferents espais (menjador, cuina, bany, dormitori, garatge, usos múltiples, exterior i zones comunes). Quan hagi clicat sobre l’àmbit que més li interessa trobarà diferents elements georeferenciats, simbolitzats amb una bombeta, on s’ofereixen consells i conceptes energètics sintèticament explicats. “Hem intentat concentrar al màxim les mesures que tots podem fer a casa”, diu Ana Romero. “L’usuari pot trobar informació sobre un tema que li interessa i alhora descobrir-ne d’altres que potser desconeixia”, afegeix.

Educació ambiental

El projecte Llar Eficient està vinculat al Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB (PSAMB), al Programa Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat 2014-2020 (PMES) i a les polítiques contra el canvi climàtic de l’AMB, en una bona prova l’interès creixent per aquest àmbit.

La guia, molt visual i entretinguda, és accessible a través del mòbil, la tauleta o l’ordinador, de manera que és molt fàcil accedir-hi per anar coneixent nous consells. També permet enviar e-postals amb consells relacionats amb l’energia, i compartir la guia a les xarxes socials. Per anar fent xarxa amb amics i familiars.

stats