29/12/2012

Dies de cuina i lectura

2 min

L'Oriol no té mai gana, és un llepafils. Un dels maldecaps de les famílies és que el nen no mengi. Recordo ara una frase del Dr. Estivill que deia amb molt d'encert: "I menjar és el que ens sol donar més problemes durant la infantesa... mentre que, d'adults, el nostre somni seria poder menjar i dormir més".

L'ésser humà, com a animal mamífer que és, té ben desenvolupat l'instint de supervivència, tant el propi com el de la seva descendència. Això es tradueix en una preocupació ancestral perquè les cries no morin d'inanició. La preocupació i protecció sobretot de les mares perquè els nens mengin té més d'animal que de racional. A qualsevol edat, la natura ens pot fer perdre la gana, però no ens deixarem morir de fam.

L'Oriol és un nen molt viu, alegre i amb una gran habilitat artística. És el protagonista de Llepafils , la novel·la per a infants de Jordi Cervera, magníficament il·lustrada per Benjamí Tous. Pesa tres unces, però està la mar de sa. És molt feliç i el que més li agrada és fer manualitats, però quan està més immers en els gomets o la plastilina, sent el crit temut: a dinar! (o a berenar, tant se val). Si pogués estalviar-se tots aquests tràmits alimentaris, tot seria més fàcil i més productiu. La mare de l'Oriol no sap què cuinar per aconseguir que el nen s'empassi alguna cosa; només menja a còpia de crits i amenaces o d'hores d'estar-se assegut a taula.

La lectura del llibre és àgil i en la història volta un misteri que manté l'atenció fins al final. Sense ànims de fer de spoiler , avanço que la mare de l'Oriol, desesperada, demana ajuda a un doctor americà, expert en la matèria, que fa un estudi del problema compartint els àpats amb la família. El diagnòstic és que no hi ha mètodes màgics per aconseguir que l'Oriol mengi sinó que el mètode es basa, parafrasejant el doctor, a estimar els aliments i participar en el procés de la preparació dels plats. Explicant què hi ha als canelons i com es cuinen, el doctor aconsegueix que l'Oriol mengi amb alegria un dels plats que menys li agraden.

Aquests dies de lleure, cuinem plegats, que els nens ens ajudin a farcir canelons, fer pa de pessic o amanir l'enciam. I si arrodonim la cuina amb la lectura, seran unes vacances ben profitoses.

stats