Criatures 07/09/2013

Compte enrere per a l'escola

Dins del desordre de l'estiu cal haver tingut un cert ordre perquè tot sigui més fàcil a l'hora de reprendre les rutines de l'escola. Si no ha estat així, hi ha algunes pautes perquè l'aterratge al dia 12 a les 9.00 del matí sigui suau. Preparats per a la tornada? Objectiu familiar: que el dia 12 hi hagi un aterratge suau

Trinitat Gilbert
3 min
Compte enrere per a l'escola

Des dels últims dies d'agost, els fills de la Neus Nadal -la Laia (13 anys), l'Arnau (11) i el Jan (8)- se n'han anat a dormir d'hora i s'han llevat aviat. "Tot l'estiu hem fet horaris més extensos i allargats que en els dies d'escola", diu la mare, contenta. És de les que sostenen la idea que l'estiu serveix justament per a això, per trencar els ritmes, per fer activitats diferents. Per això mateix va pensar que estava bé anar agafant el ritme abans que arribi el 12 de setembre, quan el despertador no perdonarà amb la puntualitat seriosa de les 8 del matí.

Pregunto a la Laia, a l'Arnau i al Jan si accepten tornar-se a posar aviat al llit. I em responen un no rotund perquè, al capdavall, han de confessar que tampoc no tenen ganes d'anar a l'escola. "Només de pensar que hi hem de tornar se'ns fa costa amunt!", s'exclamen. Amb les frases que em diuen em fan pensar en el llibre Per què als nens no els agrada anar a l'escola? , de Daniel T. Willingham, publicat per l'editorial Graó. M'han fet venir ganes de tornar a llegir-lo de cap a peus per entendre'ls.

La Neus hi intervé: "La feina és nostra, també, perquè els pares ens encarreguem de repetir-ho una vegada i una altra, perquè se'n vagin fent a la idea". A més, quan surten al carrer a passejar es troben amb companys que els fan la pregunta tant sí com no: "Què, ja queda poc per tornar a l'escola, oi?" és la frase usual. A còpia d'anar-ho repetint se n'acabaran mentalitzant. "Segur -diu la Neus-, perquè aquests dies de setembre gairebé esmorzem, dinem i sopem amb el mateix tema". El clima, també una mica més suau, sembla que s'hagi posat de part dels pares per anar-los insistint en la idea que han de tornar a l'escola.

Els preparatius

Un altre tema són tots els preparatius escolars previs al 12 de setembre. La Neus ha anat comprant material bàsic aprofitant les rebaixes d'estiu. Samarretes, texans i vambes de tardor ja són a l'armari, comprats bé de preu. "És roba que mai no passa de moda, perquè són les samarretes de cotó de diferents colors, els texans blaus i les vambes que fan servir sempre, només que a les rebaixes estan a un preu que val molt la pena".

Com que des del mes de juny, quan els van entregar els informes escolars (les notes), la mare ja té a casa la llista de material que l'escola els demana per al curs, també hi ha anat pensant i alhora preparant-ho. "Les carpetes, els cartipassos, les motxilles, per exemple, ja els tinc". Els llibres els va reservar a l'AMPA, que s'encarrega de la socialització. Els anirà a buscar tan bon punt l'avisin que ja els tenen a punt. "Fins i tot la Laia, a l'ESO, té els llibres socialitzats, i la veritat és que per a la família és una despesa menys". Hi va haver un any que els va voler comprar nous de trinca i encara recorda que va pagar 300 euros pels llibres de cada curs! Si ho multipliques per tres, "entens que la socialització de llibres està molt ben pensada, i a última hora és el que sempre s'havia fet".

Per acabar, els serrells organitzatius. La Laia farà intensiu a l'institut. Plegarà a tres quarts de tres. L'Arnau i el Jan, horari partit, de matí i tarda. "Com que coincideixen d'horaris, aniran i tornaran junts". Ara tan sols falta quadrar-ho tot amb els horaris dels pares. I acabar de mentalitzar-los que l'estiu i les vacances escolars s'acaben. D'aquí uns dies començarà un nou curs ple de noves rutines. Les vacances quedaran lluny.

stats