30/03/2013

APSE (Aran peth sòn Ensenhament)

2 min

Fins no fa gaire molts joves de la Vall d'Aran es podien permetre el luxe de treballar quatres mesos de monitors d'esquí i viure amb una relativa comoditat la resta de l'any. Això s'ha acabat i, com en la realitat que sempre ens trobem a primera línia, els joves sense preparació estan descobrint que no disposen de defenses contra les inclemències del present. Però la inèrcia pedagògica continua dient-nos que més important que el nivell de preparació és el d'aprovats. Contra aquesta inèrcia a la Vall d'Aran han dit prou.

Els resultats educatius de l'Aran no són bons. Curiosament, mentre que l'Alta Ribagorça està al capdavant de Catalunya pels seus resultats escolars, l'Aran ocupa les últimes posicions i un nombre considerable de famílies envien els seus fills a estudiar a França intentant trobar alternatives més optimistes. No sabem com explicar aquests resultats, tenint en compte que els índexs culturals i econòmics de l'Aran són molt alts. Disposem de moltes dades per comparar Catalunya amb l'exterior, però ens falten criteris d'avaluació interna.

Absència destacada

Quan Daniel Clemente em va convidar a participar en l'acte de presentació d'APSE (Aran peth sòn Ensenhament), que es va fer el 21 de març, no ho vaig dubtar ni un moment. Fins i tot vaig sentir un profund agraïment per poder prendre part en una iniciativa tan noble. La sala de l'hotel de Vielha on ens vam trobar estava plena de gom a gom. L'èxit de la convocatòria va sorprendre els mateixos convocants, i posava de manifest que la preocupació per l'estat del nostre ensenyament és real i, al meu parer, creixent. Hi vaig fer una conferència que en aranès es titulava Er optimismo ei possible , amb un subtítol plurilingüe, Everything is possible with ganas , que era el lema d'un dels mestres més excel·lents del segle XX, Jaime Escalante. La trobada comptava amb el suport dels ajuntaments i el Conselh Generau d'Aran, el Grèmi d'Ostalaria i la Fundacion d'Ensenhament dera Val d'Aran. Em va sorprendre la notable absència del departament d'Ensenyament en una iniciativa tan ambiciosa i generosa com aquesta, que, al meu parer, té un futur prometedor. Potser altres comarques n'haurien de prendre nota.

A la pàgina web d'APSE hi trobareu aquesta declaració d'intencions: " Auem, volem e podem, entre toti, melhorar er ensenhament deth nóste país ". Jo m'hi sumo.

stats